Składniki (porcja na 6 kokilek o średnicy 9 cm):
- Twaróg mielony – 200 g;
- Mascarpone – 500 g;
- Cukier puder – 5 łyżek;
- Jajka – 2 całe i 2 żółtka;
- Wiórki kokosowe – 100 g (60 g do ciasta i 40 do obtoczenia serniczków);
- Skrobia ziemniaczana – 1 płaska łyżka;
- Sól – szczypta;
- Masło do wysmarowania kokilek;
- Mąka pszenna do obsypania kokilek;
- Maliny – 350 g;
- Cukier biały – 3 pełne łyżki;
- Woda – 1 łyżka.
Przepis na serniczki malinowo kokosowe:
- Twaróg ucieramy wraz z mascarpone, cukrem pudrem i szczyptą soli, aż do połączenia składników.
- Następnie dodajemy 2 żółtka i dalej ucieramy.
- Kolejno do masy serowej wbijamy jajka cały czas ucierając, na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe i skrobię ziemniaczaną.
- Mieszamy masę, aż do równomiernego rozprowadzenia sypkich składników.
- Kokilki natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do nich ciasto.
- Serniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C, przez około 30 minut. Nie powinny się przypiec, wystarczy jak będą delikatnie złotawe i ścięte.
- Po upieczeniu studzimy nasze serniczki, a następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
- Tuż przed podaniem przygotowujemy sos malinowy.
- Maliny wkładamy do garnuszka z grubym dnem, dodajemy łyżkę wody i wsypujemy cukier.
- Podgrzewamy aż owoce się rozpadną i zaczną gotować.
- Następnie przelewamy wszystko przez sitko, a maliny przecieramy, żeby pozbyć się pesteczek.
- Tak powstały sok malinowy wlewamy ponownie do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy, aby zredukować całość do połowy i uzyskać syrop.
- Serniczki wyjmujemy z lodówki i staramy się delikatnie wydostać je z kokilek (w tym celu powinny się trochę ogrzać). Brzeg każdego serniczka obtaczamy w wiórkach kokosowych i tuż przed podaniem polewamy syropem malinowym.
- Jeśli nie mamy cierpliwości lub czasu na wyciąganie serniczków z kokilek, możemy je w nich podać.
- Polewamy serniczki syropem, posypujemy szczyptą wiórków i tez na pewno będzie pysznie.
Smacznego!
Ala