Serniczki malinowo-kokosowe

Serniczki malinowo-kokosowe

Składniki (porcja na 6 kokilek o średnicy 9 cm):

  • Twaróg mielony – 200 g;
  • Mascarpone – 500 g;
  • Cukier puder – 5 łyżek;
  • Jajka – 2 całe i 2 żółtka;
  • Wiórki kokosowe – 100 g (60 g do ciasta i 40 do obtoczenia serniczków);
  • Skrobia ziemniaczana – 1 płaska łyżka;
  • Sól – szczypta;
  • Masło do wysmarowania kokilek;
  • Mąka pszenna do obsypania kokilek;
  • Maliny – 350 g;
  • Cukier biały – 3 pełne łyżki;
  • Woda – 1 łyżka.

Przepis na serniczki malinowo kokosowe:

  • Twaróg ucieramy wraz z mascarpone, cukrem pudrem i szczyptą soli, aż do połączenia składników.
  • Następnie dodajemy 2 żółtka i dalej ucieramy.
  • Kolejno do masy serowej wbijamy jajka cały czas ucierając, na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe i skrobię ziemniaczaną.
  • Mieszamy masę, aż do równomiernego rozprowadzenia sypkich składników.
  • Kokilki natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do nich ciasto.
  • Serniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C, przez około 30 minut. Nie powinny się przypiec, wystarczy jak będą delikatnie złotawe i ścięte.
  • Po upieczeniu studzimy nasze serniczki, a następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.
  • Tuż przed podaniem przygotowujemy sos malinowy.
  • Maliny wkładamy do garnuszka z grubym dnem, dodajemy łyżkę wody i wsypujemy cukier.
  • Podgrzewamy aż owoce się rozpadną i zaczną gotować.
  • Następnie przelewamy wszystko przez sitko, a maliny przecieramy, żeby pozbyć się pesteczek.
  • Tak powstały sok malinowy wlewamy ponownie do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy, aby zredukować całość do połowy i uzyskać syrop.
  • Serniczki wyjmujemy z lodówki i staramy się delikatnie wydostać je z kokilek (w tym celu powinny się trochę ogrzać). Brzeg każdego serniczka obtaczamy w wiórkach kokosowych i tuż przed podaniem polewamy syropem malinowym.
  • Jeśli nie mamy cierpliwości lub czasu na wyciąganie serniczków z kokilek, możemy je w nich podać.
  • Polewamy serniczki syropem, posypujemy szczyptą wiórków i tez na pewno będzie pysznie.

Smacznego!

Ala