Składniki:
Spód:
- Kruche ciasteczka – 200 g;
- Masło – 125 g.
Czekoladowa masa serowa:
- Mascarpone – 500 g;
- Śmietanka kremówka (30%) – 250 ml;
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 250 g;
- Cukier puder – 130 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Kakao naturalne – 1 czubata łyżka;
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
- Sól – szczypta.
Przepis na sernik czekoladowy:
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasteczka mielimy, aż będą przypominały piasek, mieszamy je z rozpuszczonym masłem.
- Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i starannie dociskając do dna formujemy spód do sernika.
- Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wrzątek, nad wrzątkiem ustawiamy miseczkę z połamaną czekoladą i czekamy aż się roztopi).
- Mascarpone łączymy mikserem lub rózgą kuchenną z śmietaną kremówka, dwoma żółtkami i cukrem.
- Do tak przygotowanej masy wlewamy przestudzoną, stopioną czekoladę – mieszamy.
- Następnie nie przestając mieszać wsypujemy łyżkę kakao, a następnie łyżkę kartoflanki.
- Na koniec ubijamy z szczyptą soli 2 białka i delikatnie łączymy je z masą serową.
- Masę przelewamy do tortownicy.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
- Po wyjęciu ciasto obkrawamy i gdy wystygnie schładzamy je przez kilka godzin w lodówce.
- W ramach dekoracji można posypać całą powierzchnię sernika kakao w proszku, a sam środek oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala