Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Składniki:

Spód:

  • Kruche ciasteczka – 200 g;
  • Masło – 125 g.

Czekoladowa masa serowa:

  • Mascarpone – 500 g;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 250 ml;
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 250 g;
  • Cukier puder – 130 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Kakao naturalne – 1 czubata łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Przepis na sernik czekoladowy:

  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka mielimy, aż będą przypominały piasek, mieszamy je z rozpuszczonym masłem.
  • Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i starannie dociskając do dna formujemy spód do sernika.
  • Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wrzątek, nad wrzątkiem ustawiamy miseczkę z połamaną czekoladą i czekamy aż się roztopi).
  • Mascarpone łączymy mikserem lub rózgą kuchenną z śmietaną kremówka, dwoma żółtkami i cukrem.
  • Do tak przygotowanej masy wlewamy przestudzoną, stopioną czekoladę – mieszamy.
  • Następnie nie przestając mieszać wsypujemy łyżkę kakao, a następnie łyżkę kartoflanki.
  • Na koniec ubijamy z szczyptą soli 2 białka i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • Masę przelewamy do tortownicy.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
  • Po wyjęciu ciasto obkrawamy i gdy wystygnie schładzamy je przez kilka godzin w lodówce.
  • W ramach dekoracji można posypać całą powierzchnię sernika kakao w proszku, a sam środek oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne