Sernik czekoladowy pieczony

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Dziś wstawiam przepis na sernik czekoladowy. Jest on delikatny w smaku i ma fantastyczną, gładką, kremową strukturę. Taka mała odskocznia od tradycyjnych serników, dla wszystkich wielbicieli czekolady.

Od dawna nosiłam się z zamiarem wyczarowania tego ciasta. A wszystko przez urocze malutkie tortownice o średnicy 11 cm, które dawno temu kupiłam w Tesco i leżały sobie nierozpakowane. Proporcje składników udało mi się dobrać tak, że wypełniłam wszystkie cztery tortownice.

Sernik można upiec też w jednej większej tortownicy o średnicy około 23 cm.

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik czekoladowy

Przepis na sernik czekoladowy – składniki:

Spód:

  • Kruche ciasteczka – 200 g;
  • Masło – 125 g.

Czekoladowa masa serowa: 

  • Mascarpone – 500 g;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 250 ml;
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 250 g;
  • Cukier puder – 130 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Kakao naturalne – 1 pełna łyżka;
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka;
  • Sól – szczypta.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik czekoladowy pieczony:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *