Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem – składniki:

Masa serowa:

  • Twaróg tłusty – 500 g;
  • Mascarpone – 500 g;
  • Puree z dyni – 450 ml;
  • Cukier puder – 1,5 szklanki;
  • Jajka – 5 sztuk (4 żółtka i 1 całe jajo);
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
  • Sok z 1 pomarańczy;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Spód:

  • Ciasteczka kruche (ja użyłam kakaowych BelVita) – 200 g;
  • Masło – 100 g.

Pomada:

  • Śmietana kwaśna 22% lub tłustsza – 180 g;
  • Cukier puder – 2 kopiaste łyżki.

Przepis na sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem:

  • Twaróg mielimy i ucieramy na gładką masę wraz z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli.
  • Następnie dodajemy 450 ml puree dyniowego (jeśli puree jest rzadkie i oddziela się sok, koniecznie należy je odcisnąć) i dalej ucieramy.
  • Do masy serowo-dyniowej wbijamy 1 jajko w całości i 4 żółtka – ucieramy.
  • Na koniec dodajemy 3 łyżki przesianej mąki kartoflanej i łyżeczkę cynamonu, równomiernie rozprowadzamy sypkie produkty w masie.
  • Przygotowujemy spód – ciastka miksujemy na drobny proszek. Topimy masło. Gdy masło przestygnie, wlewamy je do zmiksowanych ciasteczek i całość mieszamy.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem.
  • Na dno formy wsypujemy zmielone ciasteczka i łyżką lub palcami dociskamy, żeby tworzyły równą powierzchnię. Na spód z ciasteczek przelewamy masę serową.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 45 minut. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić – przykrywamy pergaminem. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, okrawamy go nożem, żeby się nie zapadł.
  • Na powierzchni świeżo wyjętego sernika rozprowadzamy kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut (śmietana ma odparować i zgęstnieć).
  • Powierzchnię sernika możemy ozdobić skórką z pomarańczy. Sernik ten smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce, ale trudno powstrzymać się i nie rozkroić go na ciepło.

Uwagi:
Sernik piekłam w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm

Smacznego!

Ala