Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem – składniki:
Masa serowa:
- Twaróg tłusty – 500 g;
- Mascarpone – 500 g;
- Puree z dyni (najlepiej jeśli będzie to dynia odmiany hokkaido lub piżmowa) – 450 ml;
- Cukier puder – 1,5 szklanki;
- Jajka – 5 sztuk (4 żółtka i 1 całe jajo);
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
- Sok z 1 pomarańczy;
- Cynamon – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Spód:
- Ciasteczka kruche (ja użyłam kakaowych BelVita) – 200 g;
- Masło – 100 g.
Pomada:
- Śmietana kwaśna 22% lub tłustsza – 180 g;
- Cukier puder – 2 kopiaste łyżki.
Przepis na sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem:
- Twaróg mielimy i ucieramy na gładką masę wraz z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli.
- Następnie dodajemy 450 ml puree dyniowego (jeśli puree jest rzadkie i oddziela się sok, koniecznie należy je odcisnąć, najbardziej na puree nadaje się dynia piżmowa lub hokkaido) i dalej ucieramy.
- Do masy serowo-dyniowej wbijamy 1 jajko w całości i 4 żółtka – ucieramy.
- Na koniec dodajemy 3 łyżki przesianej mąki kartoflanej i łyżeczkę cynamonu, równomiernie rozprowadzamy sypkie produkty w masie.
- Przygotowujemy spód – ciastka miksujemy na drobny proszek. Topimy masło. Gdy masło przestygnie, wlewamy je do zmiksowanych ciasteczek i całość mieszamy.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem.
- Na dno formy wsypujemy zmielone ciasteczka i łyżką lub palcami dociskamy, żeby tworzyły równą powierzchnię. Na spód z ciasteczek przelewamy masę serową.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 45 minut. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić – przykrywamy pergaminem. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, okrawamy go nożem, żeby się nie zapadł.
- Na powierzchni świeżo wyjętego sernika rozprowadzamy kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut (śmietana ma odparować i zgęstnieć).
- Powierzchnię sernika możemy ozdobić skórką z pomarańczy. Sernik ten smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce, ale trudno powstrzymać się i nie rozkroić go na ciepło.
Uwagi:
Sernik piekłam w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm
Smacznego!
Ala