Sernik dyniowy

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Moje puree dyniowe znalazło zastosowanie – większość wylądowała w serniku, a mniejszość w zupce Jaśminki 🙂

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem to nasz ulubiony jesienny sernik. Ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor, kremową konsystencję i aromat przypominający, że Boże Narodzenie już całkiem niedługo.

Polecam to ciasto, zwłaszcza tym, którzy na serniki dyniowe patrzą tak, jak ja patrzyłam jeszcze kilka lat temu – jak na przekombinowanego stwora.

Gdy miałam już gotową masę serową, na chwilę wyszłam z kuchni. Wracam i co widzę? Widzę, jak mąż nakłada sobie masę do kubka, bo sernika doczekać się nie może. Na szczęście większość masy uratowałam i na sernik starczyło.

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Przepis na sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem (składniki):

Masa serowa:

  • Twaróg tłusty – 500 g;
  • Mascarpone – 500 g;
  • Puree  z dyni – 450 ml;
  • Cukier puder – 1,5 szklanki;
  • Jajka – 5 sztuk (4 żółtka i 1 całe jajo);
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
  • Sok z 1 pomarańczy;
  • Cynamon – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Spód:

  • Ciasteczka kruche (ja użyłam kakaowych BelVita) – 200 g;
  • Masło – 100 g.

Pomada:

  • Śmietana kwaśna 22% lub tłustsza – 180 g;
  • Cukier puder – 2 kopiaste łyżki.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik dyniowy:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *