Sernik jogurtowy pieczony

Sernik jogurtowy pieczony

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego – 1200 g;
  • Cukier puder – 1 szklanka (135 g);
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Masło – 100 g;
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka – 1 sztuka;
  • Biszkopty – 1 paczka;
  • Galaretka owocowa – 1 sztuka;
  • Owoce sezonowe lub z puszki – do wyboru.

Przepis na sernik jogurtowy pieczony:

  • Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestudzenia.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Dno formy wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Następnie układamy na pergaminie biszkopty (ja użyłam zwykłych okrągłych biszkopcików).
  • W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy do nich jogurty i wszystko łączymy aż do uzyskania jednolitej masy (ja na tym etapie porzuciłam kulę do ucierania na rzecz rózgi kuchennej, bez problemu rozbiłam nią wszystkie jogurtowe grudki).
  • Kolejnym etapem jest dodanie proszku budyniowego – całość mieszamy oraz roztopionego i wystudzonego masła – mieszania ciąg dalszy.
  • Na koniec ubijamy pianę z białek do których dodaliśmy szczyptę soli.
  • Pianę łączymy delikatnie z masą jogurtową.
  • Ciasto wylewamy do formy, na spód ułożony z biszkoptów.
  • Sernik jogurtowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu sernik obkrawamy, żeby nam się środek nie zapadł.
  • Wystudzone ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
  • Wierzch sernika możemy polać galaretką (przygotowałam galaretkę z owoców leśnych i jak zwykle rozpuszczałam ją w połowie zalecanej przez producenta porcji wody – bardziej mi smakuje i szybciej tężeje).
  • Poza galaretką sernik można udekorować owocami.

jogurtownik

Smacznego!

Ala