Składniki:
- Jogurt typu greckiego – 1200 g;
- Cukier puder – 1 szklanka (135 g);
- Jajka – 5 sztuk;
- Masło – 100 g;
- Budyń śmietankowy lub waniliowy na 3/4 litra mleka – 1 sztuka;
- Biszkopty – 1 paczka;
- Galaretka owocowa – 1 sztuka;
- Owoce sezonowe lub z puszki – do wyboru.
Przepis na sernik jogurtowy pieczony:
- Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestudzenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Dno formy wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Następnie układamy na pergaminie biszkopty (ja użyłam zwykłych okrągłych biszkopcików).
- W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy do nich jogurty i wszystko łączymy aż do uzyskania jednolitej masy (ja na tym etapie porzuciłam kulę do ucierania na rzecz rózgi kuchennej, bez problemu rozbiłam nią wszystkie jogurtowe grudki).
- Kolejnym etapem jest dodanie proszku budyniowego – całość mieszamy oraz roztopionego i wystudzonego masła – mieszania ciąg dalszy.
- Na koniec ubijamy pianę z białek do których dodaliśmy szczyptę soli.
- Pianę łączymy delikatnie z masą jogurtową.
- Ciasto wylewamy do formy, na spód ułożony z biszkoptów.
- Sernik jogurtowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.
- Po upieczeniu sernik obkrawamy, żeby nam się środek nie zapadł.
- Wystudzone ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
- Wierzch sernika możemy polać galaretką (przygotowałam galaretkę z owoców leśnych i jak zwykle rozpuszczałam ją w połowie zalecanej przez producenta porcji wody – bardziej mi smakuje i szybciej tężeje).
- Poza galaretką sernik można udekorować owocami.
Smacznego!
Ala