Przepis na sernik na zimno z wiśniami w żelu – składniki:
(proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm):
Spód:
- Kruche ciasteczka – 170 g (użyłam ciastek Łakotki kakaowe San);
- Masło – 70 g;
Masa serowa:
- Twaróg mielony – 1 kg;
- Mascarpone – 500 g;
- Cukier puder – 1 szklanka (o pojemności 250 ml) + 2 łyżki;
- Śmietanka tortowa lub kremówka – 150 ml;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Żelatyna – 3 łyżki;
Domowa frużelina wiśniowa:
- Wiśnie mrożone – 450 g;
- Cukier brązowy Dry Demerara (można użyć zwykłego białego cukru) – 3 łyżki;
- Woda – 100 ml;
- Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka + 3 łyżki wody do rozmieszania;
- Żelatyna – 1 łyżka + 2 łyżki wody do namoczenia.
Przepis na sernik na zimno z wiśniami w żelu:
- Przygotowujemy spód do sernika – masło topimy w rondelku, ciasteczka kruche mielimy na piasek.
- Do zmielonych ciastek wlewamy stopione masło. Mieszamy całość, żeby zmielone ciastka wchłonęły masło, następnie wykładamy wszystko do tortownicy.
- Zmielone ciastka rozkładamy równomiernie i dociskamy łyżką do dna tortownicy. Spód schładzamy w lodówce.
- Masa serowa – mielony twaróg, ser mascarpone, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny umieszczamy w dużej misce i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej lub ewentualnie miksera.
- Żelatynę w proszku wsypujemy do małego garnuszka, dodajemy do niej 6 łyżek zimnej wody – mieszamy i czekamy aż napęcznieje.
- Do napęczniałej żelatyny wlewamy 100 ml wrzątku i mieszamy aż się żel rozpuści – wlewamy całość do masy serowej – dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do tortownicy na spód przygotowany z ciasteczek. Sernik wkładamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa stężeje.
- Wiśnie w żelu, czyli domowa frużelina wiśniowa – mrożone wiśnie umieszczamy w garnku, dodajemy do nich cukier, 100 ml wody i doprowadzamy do zagotowania mieszając od czasu do czasu.
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotujących się wiśni – mieszamy i podgrzewamy chwilę całość, w garnku utworzy się taki rzadki kisiel – zestawiamy garnek z pola grzewczego.
- 1 łyżkę żelatyny mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody – odstawiamy do napęcznienia.
- Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzewamy (nie może się zagotować!) i kiedy się rozpuści dodajemy do wiśni – mieszamy dokładnie.
- Frużelinę odstawiamy do przestygnięcia (ale nie chowamy do lodówki). Kiedy frużelina jest delikatnie letnia przekładamy ją na wierzch stężałego sernika. Całość przykrywamy folią aluminiową i schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Ala