Składniki:
- Twaróg tłusty mielony trzykrotnie – 1,5 kg;
- Jajka – 7 sztuk;
- Cukier puder – 300 g;
- Masło – 250 g;
- Skrobia ziemniaczana – 2 płaskie łyżki;
- Rodzynki sułtanki – 75 g;
- Sól – szczypta;
- Masło do wysmarowania formy;
- Bułka tarta, kasza manna lub zmielone biszkopty do wysypania formy sernik podolski piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm).
Przepis na sernik podolski:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po sparzeniu osuszamy na ręczniku papierowym.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- W makutrze ucieramy masło z solą i cukrem pudrem na puszystą masę.
- W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po 1 żółtku oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Następnie wciąż ucierając dodajemy partiami twaróg.
- Na koniec łączymy masę serową z osuszonymi rodzynkami i sztywną pianą ubitą z białek z dodatkiem soli.
- Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną, bułką tartą lub zmielonymi na mąkę biszkoptami, przelewamy masę sernikową.
- Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
- Po upieczeniu sernik wyjmujemy, obkrawamy. Gdy wystygnie dekorujemy w wybrany sposób (u mnie cukier puder i jajeczka czekoladowe).
Smacznego!
Ala
- Sernik podolski upiekłam według przepisu Macieja Kuronia.