Sernik podolski

Sernik podolski

Składniki:

  • Twaróg tłusty mielony trzykrotnie – 1,5 kg;
  • Jajka – 7 sztuk;
  • Cukier puder – 300 g;
  • Masło – 250 g;
  • Skrobia ziemniaczana – 2 płaskie łyżki;
  • Rodzynki sułtanki – 75 g;
  • Sól – szczypta;
  • Masło do wysmarowania formy;
  • Bułka tarta, kasza manna lub zmielone biszkopty do wysypania formy sernik podolski piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm).

Przepis na sernik podolski:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po sparzeniu osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • W makutrze ucieramy masło z solą i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po 1 żółtku oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.
  • Następnie wciąż ucierając dodajemy partiami twaróg.
  • Na koniec łączymy masę serową z osuszonymi rodzynkami i sztywną pianą ubitą z białek z dodatkiem soli.
  • Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną, bułką tartą lub zmielonymi na mąkę biszkoptami, przelewamy masę sernikową.
  • Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu sernik wyjmujemy, obkrawamy. Gdy wystygnie dekorujemy w wybrany sposób (u mnie cukier puder i jajeczka czekoladowe).

pyszny sernik

Smacznego!

Ala

  • Sernik podolski upiekłam według przepisu Macieja Kuronia.