Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Składniki:

  • Twaróg tłusty – 1,5 kg;
  • Masło – 100 g;
  • Cukier – 250 g;
  • Jaja – 8 sztuk;
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
  • Rodzynki – 2/3 szklanki;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Sól – szczypta.

Przepis na sernik wiedeński:

  • Zaczynamy od utarcia lub zmielenia sera, który odkładamy do osobnej miski.
  • Odmierzamy rodzynki i następnie zalewamy je wrzątkiem.
  • W makutrze rozcieram masło z cukrem i szczyptą soli.
  • Gdy nasza masa maślana jest gładka dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii (na tym etapie najlepiej mi się wanilię rozciera, gdy dodawałam ją później nie była równomiernie rozprowadzona).
  • Kolejnym etapem jest oddzielenie żółtek od białek. Do makutry z masą maślaną dodaję po 2 żółtka starannie za każdym razem rozcierając aż do połączenia składników.
  • Gdy mamy wrobione nasze 8 żółtek, wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dalej ucierając.
  • No i teraz przyszedł czas na twaróg. Ciągle ucierając ciasto dodaję etapami po 2 łyżki twarogu, starannie rozcierając go.
  • Gdy mam już wrobiony twaróg, wsypuję sparzone rodzynki (uprzednio odsączam je na sitku, potem jeszcze wykładam na ręcznik papierowy i gdy wchłonie on nadmiar wilgoci, obsypuję rodzynki mąką ziemniaczaną).
  • Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie łączę ją z masą serową.
  • Tortownicę smaruję masłem, obsypuję mąką i przekładam masę serową.
  • Sernik wiedeński umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z włączonym termoobiegiem), po 25-30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Piekę go w sumie 50-55 minut.
  • Pamiętajcie żeby zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika obkroić go przy ściankach, wtedy ciasto równo opadnie.
  • Sernik z tego przepisu jakoś szczególnie mocno nie wyrasta, a opadanie jest minimalne, mimo to lubię sobie zagwarantować równą powierzchnię ciasta.
  • Sernik wiedeński najbardziej lubię pudrowany.

sernik z rodzynkami

Smacznego!

Ala