Składniki:
- Twaróg tłusty – 1,5 kg;
- Masło – 100 g;
- Cukier – 250 g;
- Jaja – 8 sztuk;
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
- Rodzynki – 2/3 szklanki;
- Wanilia – 1 laska;
- Sól – szczypta.
Przepis na sernik wiedeński:
- Zaczynamy od utarcia lub zmielenia sera, który odkładamy do osobnej miski.
- Odmierzamy rodzynki i następnie zalewamy je wrzątkiem.
- W makutrze rozcieram masło z cukrem i szczyptą soli.
- Gdy nasza masa maślana jest gładka dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii (na tym etapie najlepiej mi się wanilię rozciera, gdy dodawałam ją później nie była równomiernie rozprowadzona).
- Kolejnym etapem jest oddzielenie żółtek od białek. Do makutry z masą maślaną dodaję po 2 żółtka starannie za każdym razem rozcierając aż do połączenia składników.
- Gdy mamy wrobione nasze 8 żółtek, wsypujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dalej ucierając.
- No i teraz przyszedł czas na twaróg. Ciągle ucierając ciasto dodaję etapami po 2 łyżki twarogu, starannie rozcierając go.
- Gdy mam już wrobiony twaróg, wsypuję sparzone rodzynki (uprzednio odsączam je na sitku, potem jeszcze wykładam na ręcznik papierowy i gdy wchłonie on nadmiar wilgoci, obsypuję rodzynki mąką ziemniaczaną).
- Na sam koniec ubijam białka na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie łączę ją z masą serową.
- Tortownicę smaruję masłem, obsypuję mąką i przekładam masę serową.
- Sernik wiedeński umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z włączonym termoobiegiem), po 25-30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Piekę go w sumie 50-55 minut.
- Pamiętajcie żeby zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika obkroić go przy ściankach, wtedy ciasto równo opadnie.
- Sernik z tego przepisu jakoś szczególnie mocno nie wyrasta, a opadanie jest minimalne, mimo to lubię sobie zagwarantować równą powierzchnię ciasta.
- Sernik wiedeński najbardziej lubię pudrowany.
Smacznego!
Ala