Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Dzisiaj klasyka sernika, czyli sernik wiedeński. Tak jak w ciągu roku w mojej kuchni jest masa eksperymentów, łączenia różnych smaków, tak w okolicy Wielkanocy i Bożego Narodzenia zamieniam się w tradycjonalistkę. Jest to i z powodu podtrzymywania rodzinnych tradycji kulinarnych, jak i z tęsknoty za smakiem potraw pojawiających się jeden jedyny raz w roku.

Z sernikami jest podobnie, w ciągu roku piekę różne ich odmiany. Korzystając z przeróżnych dodatków, między innymi z owoców sezonowych oraz próbując innych poza twarogiem serów.

Sernik wiedeński pojawia się u nas zawsze na Wielkanoc, czasem i na Boże Narodzenie.

Nie lubię, gdy sernik tradycyjny w konsystencji przypomina mi ściętą leguminę. Dlatego nigdy do wiedeńskiego nie kupuję mielonego twarogu w pudełku. Kupuję ser biały, który albo przepuszczam raz przez maszynkę, albo ucieram w makutrze. W tym roku właśnie pracowicie  ser rozcierałam po uprzednim rozdrobnieniu go widelcem.

sernik wiedeński 1

sernik wiedeński 2

Czytaj dalej – przepis na sernik wiedeński