Składniki:
Kruchy spód:
- Masło – 150 g;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Mąka pszenna tortowa – ok. 1,5 szklanki o pojemności 250 ml;
- Sól – szczypta;
Masa serowa:
- Twaróg tłusty – 750 g;
- Mascarpone – 250 g;
- Cukier – 200 g;
- Jajka – 4 sztuki;
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;
Wierzch:
- Czerwona porzeczka, borówki;
- 2 galaretki na 0,5 litra wody.
Przepis na sernik z owocami i galaretką:
- Z podanych składników – mąki pszennej, masła, cukru pudru i soli zagniatamy kruche ciasto.
- Wylepiamy ciastem spód formy i podpiekamy go w piekarniku do złotawego koloru.
- Kruchy spód studzimy. Kiedy jest już zimny przygotowujemy masą serową.
- Twaróg mielimy, łączymy z mascarpone, cukrem i jajami na gładką masę.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, starannie ją rozprowadzając w cieście.
- Masę serową przekładamy na kruchy spód.
- Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.
- Wystudzony sernik powinien sobie odpocząć (najlepiej przez noc) w lodówce.
- No i teraz pozornie najprostsza rzecz – owoce i galaretka.
- Wylana na sernik, którego brzeg odstaje od ścianki tortownicy galaretka, lubi sobie wyciec doprowadzając nas do rozpaczy.
- Proponuję zaoszczędzić trochę nerwów i zminimalizować sprzątanie następującym sposobem:
- Najpierw rozpuszczamy jedną galaretkę w połowie objętości wody (czyli galaretkę na 0,5 litra wody rozpuszczamy w 250 ml). Odstawiamy ją do wystudzenia.
- Tortownicę z sernikiem ustawiamy na 2 ułożonych na krzyż kawałkach folii aluminiowej, której brzegi podginamy do góry.
- Układamy owoce na wierzchu sernika i powolutku zalewamy wierzch galaretką.
- Złośliwa galaretka wpłynie sobie między ścianki tortownicy a brzeg sernika, trochę też jej wycieknie, a na wierzchu ciasta pozostanie jej niewiele.
- Spokojnie – pozwalamy galaretce stężeć, dzięki temu uszczelni ona wszystkie szczeliny.
- Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę również w połowie objętości wody. Wystudzoną galaretką zalewamy wierzch sernika. Teraz już nic nie powinno przeciekać.
- Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy do momentu stężenia galaretki.
Smacznego!
Ala