Sernik z owocami i galaretką

Sernik z owocami i galaretką

Składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 150 g;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Mąka pszenna tortowa – ok. 1,5 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Sól – szczypta;

Masa serowa:

  • Twaróg tłusty – 750 g;
  • Mascarpone – 250 g;
  • Cukier – 200 g;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki;

Wierzch:

  • Czerwona porzeczka, borówki;
  • 2 galaretki na 0,5 litra wody.

Przepis na sernik z owocami i galaretką:

  • Z podanych składników – mąki pszennej, masła, cukru pudru i soli zagniatamy kruche ciasto.
  • Wylepiamy ciastem spód formy i podpiekamy go w piekarniku do złotawego koloru.
  • Kruchy spód studzimy. Kiedy jest już zimny przygotowujemy masą serową.
  • Twaróg mielimy, łączymy z mascarpone, cukrem i jajami na gładką masę.
  • Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, starannie ją rozprowadzając w cieście.
  • Masę serową przekładamy na kruchy spód.
  • Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.
  • Wystudzony sernik powinien sobie odpocząć (najlepiej przez noc) w lodówce.
  • No i teraz pozornie najprostsza rzecz – owoce i galaretka.
  • Wylana na sernik, którego brzeg odstaje od ścianki tortownicy galaretka, lubi sobie wyciec doprowadzając nas do rozpaczy.
  • Proponuję zaoszczędzić trochę nerwów i zminimalizować sprzątanie następującym sposobem:
  • Najpierw rozpuszczamy jedną galaretkę w połowie objętości wody (czyli galaretkę na 0,5 litra wody rozpuszczamy w 250 ml). Odstawiamy ją do wystudzenia.
  • Tortownicę z sernikiem ustawiamy na 2 ułożonych na krzyż kawałkach folii aluminiowej, której brzegi podginamy do góry.
  • Układamy owoce na wierzchu sernika i powolutku zalewamy wierzch galaretką.
  • Złośliwa galaretka wpłynie sobie między ścianki tortownicy a brzeg sernika, trochę też jej wycieknie, a na wierzchu ciasta pozostanie jej niewiele.
  • Spokojnie – pozwalamy galaretce stężeć, dzięki temu uszczelni ona wszystkie szczeliny.
  • Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę również w połowie objętości wody. Wystudzoną galaretką zalewamy wierzch sernika. Teraz już nic nie powinno przeciekać.
  • Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy do momentu stężenia galaretki.

Smacznego!

Ala