Sernik z ricotty cytrusowy

Sernik z ricotty cytrusowy

Składniki:

  • Ser ricotta – 750 g;
  • Żółtka – 6 sztuk;
  • Cukier puder – 200 g;
  • Kasza manna – 4 łyżki + do oprószenia formy;
  • Woda z kwiatów pomarańczy – 2 łyżki (zamiast niej można dodać 2 łyżki soku z cytryny);
  • Rodzynki – 100 g;
  • Skórka otarta z 2 cytryn;
  • Szczypta soli;
  • Masło do wysmarowania formy.

Przepis na sernik z ricotty:

  • Ser ricotta wykładamy na sitko i czekamy chwilę żeby odciekł.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
  • Do makutry lub misy miksera wsypujemy szczyptę soli, wkładamy ricottę oraz cukier puder, całość ucieramy.
  • Gdy ser jest już roztarty dodajemy kolejno żółtka cały czas ucierając.
  • Następnie wlewamy wodę z kwiatów pomarańczy lub zamiennie sok z cytryny, ucieramy.
  • Rodzynki odsączamy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby je osuszyć.
  • Do masy serowej dodajemy 4 łyżki kaszy manny, skórkę otartą z cytryn oraz rodzynki, całość starannie mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić w cieście.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, jej boki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną.
  • Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową.
  • Sernik z ricotty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy sernik nożem, zostawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin wkładamy do lodówki.
  • Przed podaniem posypujemy sernik cukrem pudrem.

sernik z sera ricotta

Smacznego!

Ala