Składniki:
- Ser ricotta – 750 g;
- Żółtka – 6 sztuk;
- Cukier puder – 200 g;
- Kasza manna – 4 łyżki + do oprószenia formy;
- Woda z kwiatów pomarańczy – 2 łyżki (zamiast niej można dodać 2 łyżki soku z cytryny);
- Rodzynki – 100 g;
- Skórka otarta z 2 cytryn;
- Szczypta soli;
- Masło do wysmarowania formy.
Przepis na sernik z ricotty:
- Ser ricotta wykładamy na sitko i czekamy chwilę żeby odciekł.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
- Do makutry lub misy miksera wsypujemy szczyptę soli, wkładamy ricottę oraz cukier puder, całość ucieramy.
- Gdy ser jest już roztarty dodajemy kolejno żółtka cały czas ucierając.
- Następnie wlewamy wodę z kwiatów pomarańczy lub zamiennie sok z cytryny, ucieramy.
- Rodzynki odsączamy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby je osuszyć.
- Do masy serowej dodajemy 4 łyżki kaszy manny, skórkę otartą z cytryn oraz rodzynki, całość starannie mieszamy żeby równomiernie rozprowadzić w cieście.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, jej boki smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną.
- Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową.
- Sernik z ricotty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika obkrawamy sernik nożem, zostawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin wkładamy do lodówki.
- Przed podaniem posypujemy sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala