Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Składniki:

  • Solone filety śledziowe – 400 g;
  • Jabłko – 1 duże;
  • Cebula szalotka – 4 sztuki;
  • Kwaśna śmietana (18% lub 22%) – 220 ml;
  • Ocet winny biały – 3 łyżeczki;
  • Kardamon mielony – ok. 0,5 łyżeczki;
  • Sól, pieprz czarny, cukier – do smaku;
  • Koperek, kapary – do podania.

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem – przepis:

  • Filety śledziowe wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zimną wodą na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu śledzie wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Szalotki oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miski i mieszamy z kwaśną śmietaną, białym octem winnym, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i kardamonem.
  • Śledzie układamy w naczyniu, zalewamy sosem śmietanowym z dodatkami i schładzamy przez co najmniej 12 godzin, a jeszcze lepiej zostawić je do „przegryzienia” na dobę w lodówce.

Śledź z kardamonem, śmietaną

Smacznego!

Ala