Składniki:
- Solone filety śledziowe – 400 g;
- Jabłko – 1 duże;
- Cebula szalotka – 4 sztuki;
- Kwaśna śmietana (18% lub 22%) – 220 ml;
- Ocet winny biały – 3 łyżeczki;
- Kardamon mielony – ok. 0,5 łyżeczki;
- Sól, pieprz czarny, cukier – do smaku;
- Koperek, kapary – do podania.
Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem – przepis:
- Filety śledziowe wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zimną wodą na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu śledzie wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki.
- Szalotki oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do miski i mieszamy z kwaśną śmietaną, białym octem winnym, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem i kardamonem.
- Śledzie układamy w naczyniu, zalewamy sosem śmietanowym z dodatkami i schładzamy przez co najmniej 12 godzin, a jeszcze lepiej zostawić je do „przegryzienia” na dobę w lodówce.
Smacznego!
Ala