Śledzie z imbirem

Śledzie z imbirem

Składniki:

  • Solone filety śledziowe – 500 g;
  • Cebula – 250 g (użyłam 3 szalotek i 2 zwykłych małych cebulek);
  • Imbir świeży – 50 g (po obraniu);
  • Sok z 1 dużej cytryny;
  • Cukier – 3 łyżki;
  • Oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz.

Przepis na śledzie z imbirem:

  • Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut.
  • Cebulę oraz imbir drobno siekamy.
  • Do kubka wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z cukrem.
  • Śledzie kroimy na niewielkie kawałki, układamy w naczyniu.
  • Posypujemy je siekaną cebulą i imbirem, a następnie świeżo zmielonym pieprzem.
  • Następnie zalewamy sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem, na koniec dolewamy oliwę do poziomu cebuli i imbiru.
  • Ja układałam śledzie w wąskim kamionkowym naczyniu, więc wyszły mi z tej ilości składników po dwie warstwy śledzi i cebuli z imbirem.
  • Następnie schładzamy śledzie przez 24 godziny w lodówce i gotowe.

imbir i cebulka

Smacznego!

Ala

Przepis pochodzi z książki „Smaki na 52 tygodnie” Adama Gesslera.