Składniki:
- Solone filety śledziowe – 500 g;
- Cebula – 250 g (użyłam 3 szalotek i 2 zwykłych małych cebulek);
- Imbir świeży – 50 g (po obraniu);
- Sok z 1 dużej cytryny;
- Cukier – 3 łyżki;
- Oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz.
Przepis na śledzie z imbirem:
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 30 minut.
- Cebulę oraz imbir drobno siekamy.
- Do kubka wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z cukrem.
- Śledzie kroimy na niewielkie kawałki, układamy w naczyniu.
- Posypujemy je siekaną cebulą i imbirem, a następnie świeżo zmielonym pieprzem.
- Następnie zalewamy sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem, na koniec dolewamy oliwę do poziomu cebuli i imbiru.
- Ja układałam śledzie w wąskim kamionkowym naczyniu (takim), więc wyszły mi z tej ilości składników po dwie warstwy śledzi i cebuli z imbirem.
- Następnie schładzamy śledzie przez 24 godziny w lodówce i gotowe.
Smacznego!
Ala
Przepis pochodzi z książki „Smaki na 52 tygodnie” Adama Gesslera.