Składniki:
- Makaron soba gryczany – 300 g;
- Mięso z piersi indyka – 400 g;
- Mieszanka chińska mrożona – 450 g;
- Czerwona papryka – 1/3 średniego strąka;
- Sos słodko kwaśny;
- Sezam;
- Olej;
- Sól, pieprz, papryka słodka
- Sos słodko-kwaśny – do podania.
Soba z indykiem i warzywami – przygotowanie:
- Mięso myjemy, kroimy na drobne kawałki.
- Indyka przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, a następnie dorzucamy mrożonkę warzywną.
- Mieszamy podsmażone mięso z warzywami i zostawiamy na niewielkim grzaniu.
- Gotujemy makaron soba według przepisu na opakowaniu, najbardziej lubię gdy jest przygotowany al dente.
- Do delikatnie podgrzewanego mięsa z warzywami dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę oraz makaron, całość mieszamy.
- Danie podajemy z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego, posypujemy sezamem.
Smacznego!
Ala