Sos potrawkowy

Sos potrawkowy

Przepis na sos potrawkowy – składniki:

  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Rosół – 600 ml (zimny!!!);
  • Żółtko – 2 sztuki;
  • Śmietanka kremowa (30%) – 125 ml;
  • Rodzynki – 100 g;
  • Sok z 1/2 średniej cytryny;
  • Sól, cukier – do smaku.

Jak zrobić sos potrawkowy:

  • Wszystkie czynności wykonuję na średniej mocy pola grzewczego (na „6” w 9-stopniowej skali).
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem. W kubku roztrzepujemy żółtka wraz z 125 ml kremówki. Wyciskamy sok z cytryny.
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Do roztopionego, gorącego masła wsypujemy mąkę. Starannie rozcierając ją łyżką, żeby powstała jasna zasmażka była gładka, bez żadnej grudki.
  • Do zasmażki wlewamy porcjami zimny rosół, dalej energicznie rozcierając wypukłą częścią łyżki. Mamy już gotową gęstą bazę do sosu potrawkowego, którą wystarczy doprawić i zaciągnąć.
  • Kolejnym etapem jest dodanie do bazy soku z cytryny – mieszamy. Następnie wsypujemy 2 łyżeczki cukru i wlewamy żółtka rozmącone z kremówką – mieszamy. Na koniec wsypujemy do sosu sparzone i odcedzone rodzynki. Po skosztowaniu doprawiamy ewentualnie sos solą i/lub cukrem.

Uwagi:
Podając na obiad potrawkę z kurczaka, mięso gotowane w rosole odgrzewam zawsze w przygotowanym wcześniej sosie potrawkowym.

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne