Przepis na sos potrawkowy – składniki:
- Masło – 100 g;
- Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
- Rosół – 600 ml (zimny!!!);
- Żółtko – 2 sztuki;
- Śmietanka kremowa (30%) – 125 ml;
- Rodzynki – 100 g;
- Sok z 1/2 średniej cytryny;
- Sól, cukier – do smaku.
Jak zrobić sos potrawkowy:
- Wszystkie czynności wykonuję na średniej mocy pola grzewczego (na „6” w 9-stopniowej skali).
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem. W kubku roztrzepujemy żółtka wraz z 125 ml kremówki. Wyciskamy sok z cytryny.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Do roztopionego, gorącego masła wsypujemy mąkę. Starannie rozcierając ją łyżką, żeby powstała jasna zasmażka była gładka, bez żadnej grudki.
- Do zasmażki wlewamy porcjami zimny rosół, dalej energicznie rozcierając wypukłą częścią łyżki. Mamy już gotową gęstą bazę do sosu potrawkowego, którą wystarczy doprawić i zaciągnąć.
- Kolejnym etapem jest dodanie do bazy soku z cytryny – mieszamy. Następnie wsypujemy 2 łyżeczki cukru i wlewamy żółtka rozmącone z kremówką – mieszamy. Na koniec wsypujemy do sosu sparzone i odcedzone rodzynki. Po skosztowaniu doprawiamy ewentualnie sos solą i/lub cukrem.
Uwagi:
Podając na obiad potrawkę z kurczaka, mięso gotowane w rosole odgrzewam zawsze w przygotowanym wcześniej sosie potrawkowym.
Smacznego!
Ala