Składniki:
- Kapary z zalewy solankowej – 60 g;
- Korniszony – 3 średnie sztuki;
- Jajka ugotowane na twardo – 4 stuki (4 żółtka i 2 białka);
- Natka pietruszki – 1/2 pęczka;
- Majonez (zobacz tutaj: przepis na majonez domowy) – 2 łyżki;
- Chrzan – 1 łyżeczka;
- Pieprz – do smaku.
Przepis na sos tatarski z kaparami:
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
- Białka jajek nacinamy delikatnie i wyjmujemy żółtka.
- 4 żółtka przecieramy przez sitko do miseczki, białka z 2 jajek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przetartych żółtek.
- W kubku łączymy 2 łyżki majonezu z chrzanem.
- Kapary odcedzamy z solanki na sitku, gdy odciekną przekładamy je do miseczki z żółtkami i białkami.
- Z korniszonów odcinamy końcówki, ogórki kroimy.
- Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
- Korniszony i pietruszkę dodajemy do pozostałych składników.
- Zalewamy całość sosem majonezowo-chrzanowym, mieszamy.
- Na koniec sos tatarski doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Sos tatarski z kaparami odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzł.
Smacznego!
Ala