Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Składniki:

  • Kapary z zalewy solankowej – 60 g;
  • Korniszony – 3 średnie sztuki;
  • Jajka ugotowane na twardo – 4 stuki (4 żółtka i 2 białka);
  • Natka pietruszki – 1/2 pęczka;
  • Majonez (zobacz tutaj: przepis na majonez domowy) – 2 łyżki;
  • Chrzan – 1 łyżeczka;
  • Pieprz – do smaku.

Przepis na sos tatarski z kaparami:

  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
  • Białka jajek nacinamy delikatnie i wyjmujemy żółtka.
  • 4 żółtka przecieramy przez sitko do miseczki, białka z 2 jajek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przetartych żółtek.
  • W kubku łączymy 2 łyżki majonezu z chrzanem.
  • Kapary odcedzamy z solanki na sitku, gdy odciekną przekładamy je do miseczki z żółtkami i białkami.
  • Z korniszonów odcinamy końcówki, ogórki kroimy.
  • Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • Korniszony i pietruszkę dodajemy do pozostałych składników.
  • Zalewamy całość sosem majonezowo-chrzanowym, mieszamy.
  • Na koniec sos tatarski doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  • Sos tatarski z kaparami odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby się przegryzł.

Smacznego!

Ala