Sos tatarski

Dzisiaj małe odstępstwo od wielkanocnych słodkości, przecież nie samymi mazurkami i babami człowiek żyje.

Sos tatarski to banalnie prosty w przygotowaniu dodatek do wędlin i mięs. Przepisów na ten majonezowy przysmak jest chyba tyle, ile osób go wykonujących.  Może być z pieczarkami hodowlanymi, grzybami leśnymi, kaparami, anchois, szalotką, wariantów jest naprawdę całe mnóstwo.

Mój sos tatarski niczym Was nie zaskoczy, jest najzwyczajniejszy ze zwyczajnych. Najbardziej go lubię z podgrzybkami.

sos tatarski 1

Sos tatarski – składniki:

Ogórki marynowane – 200 g;

Podgrzybki brunatne marynowane – 200 g;

Jajka – 4 sztuki;

Majonez, chrzan, sól, cukier, pieprz.

Sos tatarski – wykonanie:

Podgrzybki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, następnie obieramy i też drobno siekamy. W dużym kubku mieszamy majonez z łyżeczką chrzanu, cukrem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Łączymy nasze pokrojone składniki z przygotowanym sosem i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Ala