Składniki:
- Makaron spaghetti – 500 g;
- Koncentrat pomidorowy – 200 g;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 2 kopiaste łyżeczki;
- Masło – 2 łyżki;
- Cebula – 2 duże;
- Czosnek – 2 ząbki;
- Sól, pieprz, parmezan, bazylia.
Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle, aż cebula się zeszkli, delikatnie solimy.
- W kubku rozrabiamy 3 kopiaste łyżeczki mąki z zimną wodą (ok. 250 ml). Pamiętajmy, żeby w pierwszym etapie do mąki dodać niewielką ilość wody i rozetrzeć wszystko na gładką emulsję, dopiero potem dopełniamy kubek wodą.
- Wodę z mąką wlewamy na podsmażaną cebulę z czosnkiem i starannie mieszamy.
- W czasie podgrzewania sos będzie gęstniał. Jeśli wyda Wam się za gęsty można skorygować to dolewając zimną wodę.
- Gdy gęstość będzie już odpowiednia, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy doprowadzając do zagotowania.
- Doprawiamy sos pomidorowy solą i pieprzem.
- W posolonej wody z dodatkiem oliwy gotujemy makaron, po ugotowaniu odcedzamy.
- Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem pomidorowym.
- Spaghetti z sosem pomidorowym podajemy z dodatkiem tartego parmezanu i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Ala