Spaghetti z sosem pomidorowym na szybko

Spaghetti z sosem pomidorowym na szybko

Składniki:

  • Makaron spaghetti – 500 g;
  • Koncentrat pomidorowy – 200 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 2 kopiaste łyżeczki;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Cebula – 2 duże;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Sól, pieprz, parmezan, bazylia.

Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym:

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle, aż cebula się zeszkli, delikatnie solimy.
  • W kubku rozrabiamy 3 kopiaste łyżeczki mąki z zimną wodą (ok. 250 ml). Pamiętajmy, żeby w pierwszym etapie do mąki dodać niewielką ilość wody i rozetrzeć wszystko na gładką emulsję, dopiero potem dopełniamy kubek wodą.
  • Wodę z mąką wlewamy na podsmażaną cebulę z czosnkiem i starannie mieszamy.
  • W czasie podgrzewania sos będzie gęstniał. Jeśli wyda Wam się za gęsty można skorygować to dolewając zimną wodę.
  • Gdy gęstość będzie już odpowiednia, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy doprowadzając do zagotowania.
  • Doprawiamy sos pomidorowy solą i pieprzem.
  • W posolonej wody z dodatkiem oliwy gotujemy makaron, po ugotowaniu odcedzamy.
  • Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem pomidorowym.
  • Spaghetti z sosem pomidorowym podajemy z dodatkiem tartego parmezanu i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Ala