Surówka z pietruszki i nektarynki

Surówka z pietruszki i nektarynki

Składniki:

  • Pietruszka (korzeń) – 4-5 średnich,
  • Nektarynka – 1 duża;
  • Jogurt naturalny – 250 ml (koniecznie rzadki np. Danone);
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Natka pietruszki, cukier.

Surówka z pietruszki i nektarynki – wykonanie:

  • Pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach).
  • Zaraz po starciu dolewamy sok z cytryny i mieszamy go z pietruszką, zapobiegnie to jej ściemnieniu.
  • Nektarynkę myjemy i kroimy w kostkę (jeśli pokroicie ją ze skórką, surówka będzie atrakcyjniej wyglądać), wrzucamy ją do pietruszki.
  • Natkę pietruszki drobno kroimy (kilka listków można zostawić do dekoracji), wsypujemy do pozostałych składników, wlewamy jogurt.
  • Całość mieszamy, smakujemy i dosładzamy do smaku.
  • Surówka z pietruszki i nektarynki będzie smakowała dzieciom, jest słodko-kwaśna, idealna przy upałach.

Smacznego!

Ala

Uwagi:

Wcale nie jest łatwo kupić korzeń pietruszki, zazwyczaj w sklepach pod nazwą pietruszki sprzedawany jest pasternak.