Składniki:
- Pietruszka (korzeń) – 4-5 średnich,
- Nektarynka – 1 duża;
- Jogurt naturalny – 250 ml (koniecznie rzadki np. Danone);
- Sok z 1/2 cytryny;
- Natka pietruszki, cukier.
Surówka z pietruszki i nektarynki – wykonanie:
- Pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (na drobnych oczkach).
- Zaraz po starciu dolewamy sok z cytryny i mieszamy go z pietruszką, zapobiegnie to jej ściemnieniu.
- Nektarynkę myjemy i kroimy w kostkę (jeśli pokroicie ją ze skórką, surówka będzie atrakcyjniej wyglądać), wrzucamy ją do pietruszki.
- Natkę pietruszki drobno kroimy (kilka listków można zostawić do dekoracji), wsypujemy do pozostałych składników, wlewamy jogurt.
- Całość mieszamy, smakujemy i dosładzamy do smaku.
- Surówka z pietruszki i nektarynki będzie smakowała dzieciom, jest słodko-kwaśna, idealna przy upałach.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
Wcale nie jest łatwo kupić korzeń pietruszki, zazwyczaj w sklepach pod nazwą pietruszki sprzedawany jest pasternak.