Szarlotka różana

Szarlotka różana

Szarlotka różana

Tej jesieni kulinarnie zawróciły mi w głowie róże. Łączę je chętnie z jabłkami, śliwkami, świeżymi figami, pomarańczami, cytrynami. Tak więc szarlotka różana wpisuje się jak najbardziej w tę nieszkodliwą, a jak pyszną fiksację. Szarlotkę zrobiłam na kruchym spodzie, z kratką na wierzchu, a pomiędzy tymi warstwami jest cienka warstwa konfitury z płatków róż i uprażone na maśle jabłka. Polecam ten cudownie aromatyczny deser.

Szarlotka różana
Szarlotka różana

Szarlotka różana – składniki:

Kruche ciasto:

  • Mąka pszenna tortowa – 430 g;
  • Żółtka jaj – 4 sztuki;
  • Masło – 300 g;
  • Cukier puder – 120 g;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie:

  • Konfitura z płatków róż – 1/2 szklanki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Jabłka – 6 średnich (użyłam odmiany szampion);
  • Masło – 2 łyżki;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Cukier puder – do posypania szarlotki.

Czytaj dalej – przepis na szarlotkę różaną:


Jedno przemyślenie nt. „Szarlotka różana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *