Szarlotka różana

Szarlotka różana

Składniki:

Kruche ciasto:

  • Mąka pszenna tortowa – 430 g;
  • Żółtka jaj – 4 sztuki;
  • Masło – 300 g;
  • Cukier puder – 120 g;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie:

  • Konfitura z płatków róż – 1/2 szklanki;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Jabłka – 6 średnich (użyłam odmiany szampion);
  • Masło – 2 łyżki;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Cukier puder – do posypania szarlotki.

Szarlotka różana – wykonanie:

  • Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową oraz cukier puder, dodajemy szczyptę soli.
  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Do sypkich składników wlewamy 4 żółtka oraz dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło – zagniatamy kruche ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
  • W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę.
  • Na patelni topimy masło i przesmażamy jabłka z dodatkiem łyżki cukru pudru. Na koniec możemy rozdrobnić jabłka tłuczkiem do ziemniaków.
  • Cytrynę szorujemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę.
  • Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.
  • 1/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • Podpieczony spód wyciągamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
  • Pozostałe 2/3 ciasta dzielimy na mniejsze części i rolujemy z nich wałeczki o średnicy mniej więcej 1 cm.
  • Na ciepłym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z płatków róż, którą posypujemy skórką otartą z cytryny.
  • Następnie wykładamy podsmażone jabłka i delikatnie dociskamy je łyżką, żeby uzyskać w miarę równą powierzchnię.
  • Na jabłkach układamy kratkę z kruchego ciasta. Szarlotkę ponownie wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy aż wierzch z kruchego ciasta będzie złocisty (około 30 minut).
  • Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub ubitej słodkiej. Pasują też do niej lody waniliowe, zwłaszcza jeśli podamy ciasto na gorąco.

szarlotka z konfitura różaną

Smacznego!

Ala