Składniki:
Kruche ciasto:
- Mąka pszenna tortowa – 430 g;
- Żółtka jaj – 4 sztuki;
- Masło – 300 g;
- Cukier puder – 120 g;
- Sól – szczypta.
Nadzienie:
- Konfitura z płatków róż – 1/2 szklanki;
- Skórka otarta z 1 cytryny;
- Jabłka – 6 średnich (użyłam odmiany szampion);
- Masło – 2 łyżki;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Cukier puder – do posypania szarlotki.
Szarlotka różana – wykonanie:
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową oraz cukier puder, dodajemy szczyptę soli.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Do sypkich składników wlewamy 4 żółtka oraz dodajemy pokrojone na małe kawałki schłodzone masło – zagniatamy kruche ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.
- W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę.
- Na patelni topimy masło i przesmażamy jabłka z dodatkiem łyżki cukru pudru. Na koniec możemy rozdrobnić jabłka tłuczkiem do ziemniaków.
- Cytrynę szorujemy, parzymy i ocieramy z niej skórkę.
- Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części – 1/3 i 2/3.
- 1/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Podpieczony spód wyciągamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Pozostałe 2/3 ciasta dzielimy na mniejsze części i rolujemy z nich wałeczki o średnicy mniej więcej 1 cm.
- Na ciepłym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z płatków róż, którą posypujemy skórką otartą z cytryny.
- Następnie wykładamy podsmażone jabłka i delikatnie dociskamy je łyżką, żeby uzyskać w miarę równą powierzchnię.
- Na jabłkach układamy kratkę z kruchego ciasta. Szarlotkę ponownie wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół) i pieczemy aż wierzch z kruchego ciasta będzie złocisty (około 30 minut).
- Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z dodatkiem śmietany kwaśnej lub ubitej słodkiej. Pasują też do niej lody waniliowe, zwłaszcza jeśli podamy ciasto na gorąco.
Smacznego!
Ala