Składniki:
- Czerstwe pieczywo pszenne;
- Jabłka – 8 sztuk (najlepiej lekko kwaśnych);
- Konfitura morelowa – 150 g;
- Masło – 150 g;
- Cukier puder, cynamon.
Szarlotka w chlebie – wykonanie:
- Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
- W rondlu lub na głębokiej patelni roztapiamy 50 g masła i przesmażamy jabłka na małym ogniu.
- W trakcie smażenia, gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy konfiturę morelową, cukier i cynamon do smaku.
- Przygotowujemy formę do pieczenia (ja piekłam szarlotkę w keksówce o wymiarach 30 cm x 11 cm z odpinanym brzegiem).
- 100 g masła topimy. Chleb pszenny kroimy na kawałki. Kawałki pieczywa powinny być dostosowane do wysokości naczynia, a ich szerokość powinna wynosić około 4 cm (ułatwi to porcjowanie szarlotki).
- Kromki chleba na spód i wierzch dostosowujemy do kształtu formy.
- Przygotowane kromki moczymy w roztopionym maśle i wykładamy nim szczelnie najpierw dno formy, potem ścianki.
- Tak przygotowaną „skorupę” wypełniamy przygotowanymi wcześniej jabłkami.
- Na wierzchu owoców układamy pozostałe umoczone w maśle kromeczki.
- Szarlotkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na 15-20 minut. Następnie zdejmujemy brzeg formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.
Smacznego!
Ala