Szarlotka w chlebie

Szarlotka w chlebie

Składniki:

  • Czerstwe pieczywo pszenne;
  • Jabłka – 8 sztuk (najlepiej lekko kwaśnych);
  • Konfitura morelowa – 150 g;
  • Masło – 150 g;
  • Cukier puder, cynamon.

Szarlotka w chlebie – wykonanie:

  • Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
  • W rondlu lub na głębokiej patelni roztapiamy 50 g masła i przesmażamy jabłka na małym ogniu.
  • W trakcie smażenia, gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy konfiturę morelową, cukier i cynamon do smaku.
  • Przygotowujemy formę do pieczenia (ja piekłam szarlotkę w keksówce o wymiarach 30 cm x 11 cm z odpinanym brzegiem).
  • 100 g masła topimy. Chleb pszenny kroimy na kawałki. Kawałki pieczywa powinny być dostosowane do wysokości naczynia, a ich szerokość powinna wynosić około 4 cm (ułatwi to porcjowanie szarlotki).
  • Kromki chleba na spód i wierzch dostosowujemy do kształtu formy.
  • Przygotowane kromki moczymy w roztopionym maśle i wykładamy nim szczelnie najpierw dno formy, potem ścianki.
  • Tak przygotowaną „skorupę” wypełniamy przygotowanymi wcześniej jabłkami.
  • Na wierzchu owoców układamy pozostałe umoczone w maśle kromeczki.
  • Szarlotkę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach C.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na 15-20 minut. Następnie zdejmujemy brzeg formy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło.

Szarlotka pieczona w chlebie

Smacznego!

Ala