Składniki:
- Masło – 500 g;
- Cukier puder – 250 g;
- Maka pszenna (użyłam tortowej) – 650 g;
- Mąka ziemniaczana – 75 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Sól – szczypta;
- Jabłka – najlepiej kwaskowe – 1,2 kg;
- Śliwki węgierki – ok. 250 g;
- Masło i cukier do podsmażenia jabłek;
- Cynamon;
- Cukier puder – do oprószenia.
Szarlotka ze środka wg Adama Gesslera – wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą na puszystą masę.
- Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka.
- Do masy maślano-jajecznej wsypujemy oba rodzaje mąki i lekko zagniatamy ciasto.
- Ciasto będzie kleiste i tak ma być.
- Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem.
- Połowę ciasta wykładamy na pergamin i równo rozprowadzamy na spodzie formy.
- Ja rozprowadzałam ciasto ręką, żeby się do dłoni nie kleiło, wystarczy rozprowadzić na niej odrobinę oleju, lub resztki masła z opakowania.
- Drugą część ciasta schładzamy w lodówce.
- Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, podprażamy je na maśle, dosładzamy do smaku cukrem pudrem (pamiętajcie, że jabłka w szarlotce powinny być kwaskowe, ja dodałam 1 łyżkę cukru pudru).
- Węgierki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pestkujemy.
- Ciasto na blaszce podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 7 minut.
- Następnie układamy wokół brzegu połówki śliwek, a na środku rozprowadzamy podsmażone jabłka.
- Jabłka posypujemy cynamonem.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na owocach.
- Ja rozwałkowuję ciasto na pergaminie do pieczenia, łatwo mi potem przenieść je na owoce i papier odkleja się bez problemu.
- Wierzchnią warstwę ciasta nakłuwamy widelcem, całość pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
- Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, jak przestygnie, ale nie jest jeszcze zimna.
- Ciasto to jest pyszne na ciepło i na zimno, można je oczywiście podać z lodami, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem.
- Samo w sobie jest jednak tak pyszne, że nie potrzebuje ozdobników.
Smacznego!
Ala
Uwagi:
Szarlotkę piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.