Szarlotka ze środka wg Adama Gesslera

Szarlotka ze środka wg Adama Gesslera

Składniki:

  • Masło – 500 g;
  • Cukier puder – 250 g;
  • Maka pszenna (użyłam tortowej) – 650 g;
  • Mąka ziemniaczana – 75 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Jabłka – najlepiej kwaskowe – 1,2 kg;
  • Śliwki węgierki – ok. 250 g;
  • Masło i cukier do podsmażenia jabłek;
  • Cynamon;
  • Cukier puder – do oprószenia.

Szarlotka ze środka wg Adama Gesslera – wykonanie:

  • Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą na puszystą masę.
  • Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka.
  • Do masy maślano-jajecznej wsypujemy oba rodzaje mąki i lekko zagniatamy ciasto.
  • Ciasto będzie kleiste i tak ma być.
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem.
  • Połowę ciasta wykładamy na pergamin i równo rozprowadzamy na spodzie formy.
  • Ja rozprowadzałam ciasto ręką, żeby się do dłoni nie kleiło, wystarczy rozprowadzić na niej odrobinę oleju, lub resztki masła z opakowania.
  • Drugą część ciasta schładzamy w lodówce.
  • Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę, podprażamy je na maśle, dosładzamy do smaku cukrem pudrem (pamiętajcie, że jabłka w szarlotce powinny być kwaskowe, ja dodałam 1 łyżkę cukru pudru).
  • Węgierki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pestkujemy.
  • Ciasto na blaszce podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 7 minut.
  • Następnie układamy wokół brzegu połówki śliwek, a na środku rozprowadzamy podsmażone jabłka.

szarlotka ze środka - owoce

  • Jabłka posypujemy cynamonem.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na owocach.
  • Ja rozwałkowuję ciasto na pergaminie do pieczenia, łatwo mi potem przenieść je na owoce i papier odkleja się bez problemu.
  • Wierzchnią warstwę ciasta nakłuwamy widelcem, całość pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
  • Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, jak przestygnie, ale nie jest jeszcze zimna.
  • Ciasto to jest pyszne na ciepło i na zimno, można je oczywiście podać z lodami, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem.
  • Samo w sobie jest jednak tak pyszne, że nie potrzebuje ozdobników.

Smacznego!

Ala

Uwagi:

Szarlotkę piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.