Składniki:
- Mąka pszenna tortowa – 370 g (ok. 2 szklanek);
- Cukier – 220 g (ok. 1 szklanki) – polecam cukier brązowy, ale można dodać i biały;
- Masło – 125 g;
- Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
- Jajko – 1 sztuka;
- Powidła śliwkowe – 300 g;
- Przyprawa do piernika – 40 g;
- Kakao w proszku – 1 łyżka;
- Kawa mielona – 1 kopiasta łyżeczka;
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Przepis na szybki piernik:
- Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy wraz z solą, sodą, kakao, przyprawą do pierników.
- Jajko ucieramy z cukrem.
- Do masy jajecznej dodajemy wciąż ucierając – powidła, stopione masło, mleko, kawę.
- Następnie porcjami wsypujemy przesianą wraz z dodatkami mąkę – ucieramy.
- Blaszkę lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, przelewamy ciasto.
- Piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut, ale stopień upieczenia ciasta trzeba sprawdzać patyczkiem, gdy po wbiciu w środek ciasta jest suchy – piernik wyjmujemy.
Uwagi:
Keksówka, której użyłam ma wymiary – 30 cm x 11,5 cm.
Smacznego!
Ala