Szybki piernik

Szybki piernik

Składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – 370 g (ok. 2 szklanek);
  • Cukier – 220 g (ok. 1 szklanki) – polecam cukier brązowy, ale można dodać i biały;
  • Masło – 125 g;
  • Mleko 3,2% lub 2% – 250 ml;
  • Jajko – 1 sztuka;
  • Powidła śliwkowe – 300 g;
  • Przyprawa do piernika – 40 g;
  • Kakao w proszku – 1 łyżka;
  • Kawa mielona – 1 kopiasta łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

 

Przepis na szybki piernik:

  • Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Mąkę przesiewamy wraz z solą, sodą, kakao, przyprawą do pierników.
  • Jajko ucieramy z cukrem.
  • Do masy jajecznej dodajemy wciąż ucierając – powidła, stopione masło, mleko, kawę.
  • Następnie porcjami wsypujemy przesianą wraz z dodatkami mąkę – ucieramy.
  • Blaszkę lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką, przelewamy ciasto.
  • Piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut, ale stopień upieczenia ciasta trzeba sprawdzać patyczkiem, gdy po wbiciu w środek ciasta jest suchy – piernik wyjmujemy.

szybki piernik

Uwagi:

Keksówka, której użyłam ma wymiary – 30 cm x 11,5 cm.

Smacznego!

Ala