Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem

Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier – 75 g;
  • Mąka – 320 g (użyłam 160 g tortowej i 160 g krupczatki);
  • Sól – szczypta;
  • Twaróg mielony – 200 g;
  • Miód – 2 łyżki (użyłam miodu wrzosowego);
  • Świeży tymianek – garść;
  • Brzoskwinie świeże – 2 sztuki;
  • Jabłko – 1 małe i najlepiej kwaskowe;
  • Sok z cytryny do skropienia jabłka.

Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem – wykonanie:

  • Z zimnego masła, mąki, cukru oraz szczypty soli zagniatamy sprawnie kruche ciasto.
  • Ciasto dzielimy na 2 równe części.
  • Jedną z nich używamy do wyklejenia formy do tarty lub tortownicy (ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 19 cm). Pamiętajmy, żeby poza spodem wykleić dość wysoki brzeg.
  • Drugą część ciasta chowamy na chwilę do lodówki.
  • Mielony twaróg należy utrzeć z miodem, na koniec dodać tymianek i wymieszać.
  • Miodowo tymiankowy twaróg rozkładamy na kruchym cieście.
  • Jabłko obieramy i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Brzoskwinie myjemy, możemy je obrać ze skórki lub nie (ja obrałam) i również kroimy w ósemki.
  • Na warstwie twarogu rozkładamy owoce.
  • Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy z niej romby, trójkąty lub na przykład serca i układamy na wierzchu tarty.

tarta brzoskwiniowa z serem i tymiankiem

  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 35 minut.
  • Po przestudzeniu polałam ciasto miodem i udekorowałam odrobiną tymianku.
  • Tarta brzoskwiniowa z serem i tymiankiem smakuje mi bardzo w towarzystwie schłodzonego półsłodkiego białego lub różowego wina.
  • Deser przygotowałam według receptury Marcina Kręglickiego.

Smacznego!

Ala