Składniki:
- Masło – 200 g;
- Cukier – 75 g;
- Mąka – 320 g (użyłam 160 g tortowej i 160 g krupczatki);
- Sól – szczypta;
- Twaróg mielony – 200 g;
- Miód – 2 łyżki (użyłam miodu wrzosowego);
- Świeży tymianek – garść;
- Brzoskwinie świeże – 2 sztuki;
- Jabłko – 1 małe i najlepiej kwaskowe;
- Sok z cytryny do skropienia jabłka.
Tarta brzoskwiniowa z serem, miodem i tymiankiem – wykonanie:
- Z zimnego masła, mąki, cukru oraz szczypty soli zagniatamy sprawnie kruche ciasto.
- Ciasto dzielimy na 2 równe części.
- Jedną z nich używamy do wyklejenia formy do tarty lub tortownicy (ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 19 cm). Pamiętajmy, żeby poza spodem wykleić dość wysoki brzeg.
- Drugą część ciasta chowamy na chwilę do lodówki.
- Mielony twaróg należy utrzeć z miodem, na koniec dodać tymianek i wymieszać.
- Miodowo tymiankowy twaróg rozkładamy na kruchym cieście.
- Jabłko obieramy i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Brzoskwinie myjemy, możemy je obrać ze skórki lub nie (ja obrałam) i również kroimy w ósemki.
- Na warstwie twarogu rozkładamy owoce.
- Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy z niej romby, trójkąty lub na przykład serca i układamy na wierzchu tarty.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 35 minut.
- Po przestudzeniu polałam ciasto miodem i udekorowałam odrobiną tymianku.
- Tarta brzoskwiniowa z serem i tymiankiem smakuje mi bardzo w towarzystwie schłodzonego półsłodkiego białego lub różowego wina.
- Deser przygotowałam według receptury Marcina Kręglickiego.
Smacznego!
Ala