Składniki:
Kruchy spód:
- Masło – 120 g;
- Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 180 g;
- Żółtko – 1 sztuka;
- Zimna woda – 2 łyżki;
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Masa cytrynowa:
- Sok z cytryn – 150 ml;
- Skórka otarta z 3 cytryn;
- Creme fraiche lub kremówka – 125 ml;
- Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk (3 całe jajka i 3 żółtka);
- Cukier puder – 100 g + do oprószenia tarty.
Przepis na tartę cytrynową:
- Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę z solą, dodajemy zimne masło i rozcieramy je z mąką palcami.
- Następnie wlewamy żółtko rozmącone z dwiema łyżkami bardzo zimnej wody i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy.
- Ciastem wykładamy formę do tarty (z wyjmowanym dnem, o średnicy 23-25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Przygotowujemy nadzienie cytrynowe – sok z cytryn umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier puder i skórkę otartą z cytryn, wszystko ucieramy.
- Następnie dodajemy pomału śmietankę lub creme fraiche – ubijamy rózgą kuchenną.
- Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno jajka i żółtka.
- Formę z kruchym spodem umieszczamy na blasze (żeby uniknąć czyszczenia całego piekarnika gdyby przeciekła masa cytrynowa), na spód wylewamy masę cytrynową.
- Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i pieczemy przez około 20 minut (aż nadzienie się zetnie).
- Tartę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jej wierzch przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala