Tarta z nadzieniem cytrynowo-śmietanowym

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Nadszedł czas na cytrusy. Dominują one na stoiskach owocowych. Wszędzie pełno mandarynek i pomarańczy, pięknych cytryn i grejpfrutów. Trochę na przekór czekoladowym apetytom córek upiekłam tartę cytrynową. W upodobania smakowe dzieci nie bardzo się wbiłam, ale też i nie bardzo się tym przejęłam. Tarta cytrynowa świetnie pasuje nie tylko do okresu jesienno-zimowego. Jest orzeźwiająca, więc letnie upały to też dobry dla niej czas.

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa – składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 120 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 180 g;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Zimna woda – 2 łyżki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Masa cytrynowa:

  • Sok z cytryn – 150 ml;
  • Skórka otarta z 3 cytryn;
  • Creme fraiche lub kremówka – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk (3 całe jajka i 3 żółtka);
  • Cukier puder – 100 g + do oprószenia tarty.

Czytaj dalej – przepis na tartę cytrynową:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *