Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 120 g;
  • Mąka pszenna tortowa lub uniwersalna – 180 g;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Zimna woda – 2 łyżki;
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Masa cytrynowa:

  • Sok z cytryn – 150 ml;
  • Skórka otarta z 3 cytryn;
  • Creme fraiche lub kremówka – 125 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk (3 całe jajka i 3 żółtka);
  • Cukier puder – 100 g + do oprószenia tarty.

Przepis na tartę cytrynową:

  • Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę z solą, dodajemy zimne masło i rozcieramy je z mąką palcami.
  • Następnie wlewamy żółtko rozmącone z dwiema łyżkami bardzo zimnej wody i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie lub stolnicy.
  • Ciastem wykładamy formę do tarty (z wyjmowanym dnem, o średnicy 23-25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
  • Przygotowujemy nadzienie cytrynowe – sok z cytryn umieszczamy w misce, dodajemy do niego cukier puder i skórkę otartą z cytryn, wszystko ucieramy.
  • Następnie dodajemy pomału śmietankę lub creme fraiche – ubijamy rózgą kuchenną.
  • Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno jajka i żółtka.
  • Formę z kruchym spodem umieszczamy na blasze (żeby uniknąć czyszczenia całego piekarnika gdyby przeciekła masa cytrynowa), na spód wylewamy masę cytrynową.
  • Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C i pieczemy przez około 20 minut (aż nadzienie się zetnie).
  • Tartę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, jej wierzch przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Tarta cytrynowa

Smacznego!

Ala