Tarta serowa z borówkami

Tarta serowa z borówkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Mąka krupczatka – 400 g;
  • Sól – szczypta;

Masa serowa:

  • Mascarpone – 250 g;
  • Jajka – 2 duże (lub 3 małe);
  • Cukier puder – 120 g;
  • Mąka tortowa – 2 łyżki;
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny;
  • Borówki – ok. 125 g;

Tarta serowa z borówkami – wykonanie:

  • Kruche ciasto sprawnie zagniatamy z podanych wyżej składników, wyklejamy nim formę.
  • Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy do niego cukier, wbijamy jaja, całość łączymy przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera.
  • Gdy masa jest gładka dodajemy mąkę i całość mieszamy, żeby mąka była równomiernie rozprowadzona.
  • Na samym końcu do naszej masy serowej dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, mieszamy.
  • Masę serową wykładamy na kruche ciasto, całość posypujemy umytymi i osuszonym na ręczniku papierowym borówkami.
  • Ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
  • Czas potraktujcie orientacyjnie, bo piekarnik z którego teraz przyszło m korzystać przypomina mi te sprzed dobrych 15 lat i dopiero staram się go wyczuć.
  • Tarta serowa może być przed podaniem posypana cukrem pudrem lub migdałami.

Smacznego!

Ala