Składniki:
Kruche ciasto:
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Mąka krupczatka – 400 g;
- Sól – szczypta;
Masa serowa:
- Mascarpone – 250 g;
- Jajka – 2 duże (lub 3 małe);
- Cukier puder – 120 g;
- Mąka tortowa – 2 łyżki;
- Skórka otarta z 1/2 cytryny;
- Borówki – ok. 125 g;
Tarta serowa z borówkami – wykonanie:
- Kruche ciasto sprawnie zagniatamy z podanych wyżej składników, wyklejamy nim formę.
- Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy do niego cukier, wbijamy jaja, całość łączymy przy pomocy rózgi kuchennej lub miksera.
- Gdy masa jest gładka dodajemy mąkę i całość mieszamy, żeby mąka była równomiernie rozprowadzona.
- Na samym końcu do naszej masy serowej dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, mieszamy.
- Masę serową wykładamy na kruche ciasto, całość posypujemy umytymi i osuszonym na ręczniku papierowym borówkami.
- Ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
- Czas potraktujcie orientacyjnie, bo piekarnik z którego teraz przyszło m korzystać przypomina mi te sprzed dobrych 15 lat i dopiero staram się go wyczuć.
- Tarta serowa może być przed podaniem posypana cukrem pudrem lub migdałami.
Smacznego!
Ala