Tarta z ajerkoniakiem i czekoladą

Tarta z ajerkoniakiem i czekoladą

Składniki:

Kruchy spód:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Mąka krupczatka – 400 g;
  • Sól – szczypta.

Warstwa czekoladowa:

  • Mascarpone – 250 g;
  • Czekolada gorzka – 100 g.

Warstwa ajerkoniakowa:

  • Mascarpone – 250 g;
  • Ajerkoniak – 100 ml;
  • Biała czekolada – 170 g.

Tarta z ajerkoniakiem i czekoladą – wykonanie:

  • Masło, cukier puder, mąkę, sól umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto.
  • Ciastem wylepiamy foremkę do tarty lub tortownicę.
  • Spód do tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, aż zacznie robić się złotawy.
  • Odstawiamy go do wystudzenia.
  • Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej i gdy tylko trochę przestygnie łączymy ją z mascarpone za pomocą rózgi kuchennej.
  • Warstwę czekoladową wykładamy na wystudzony kruchy spód i wyrównujemy.
  • Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
  • W tym czasie łączymy mascarpone z ajerkoniakiem, tak aby otrzymać jednolitą masę.
  • Następnie dodajemy do niej stopioną białą czekoladę i mieszamy żeby czekolada była równomiernie rozprowadzona.
  • Warstwę ajerkoniakową wylewamy na warstwę czekoladową – wyrównujemy.
  • Tartę możemy ozdobić w dowolny sposób – migdałami, czy chociażby czekoladą. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny.

tarta ajerkoniakowa

Smacznego!

Ala