Składniki:
Kruchy spód:
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Mąka krupczatka – 400 g;
- Sól – szczypta.
Warstwa czekoladowa:
- Mascarpone – 250 g;
- Czekolada gorzka – 100 g.
Warstwa ajerkoniakowa:
- Mascarpone – 250 g;
- Ajerkoniak – 100 ml;
- Biała czekolada – 170 g.
Tarta z ajerkoniakiem i czekoladą – wykonanie:
- Masło, cukier puder, mąkę, sól umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto.
- Ciastem wylepiamy foremkę do tarty lub tortownicę.
- Spód do tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, aż zacznie robić się złotawy.
- Odstawiamy go do wystudzenia.
- Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej i gdy tylko trochę przestygnie łączymy ją z mascarpone za pomocą rózgi kuchennej.
- Warstwę czekoladową wykładamy na wystudzony kruchy spód i wyrównujemy.
- Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia.
- W tym czasie łączymy mascarpone z ajerkoniakiem, tak aby otrzymać jednolitą masę.
- Następnie dodajemy do niej stopioną białą czekoladę i mieszamy żeby czekolada była równomiernie rozprowadzona.
- Warstwę ajerkoniakową wylewamy na warstwę czekoladową – wyrównujemy.
- Tartę możemy ozdobić w dowolny sposób – migdałami, czy chociażby czekoladą. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny.
Smacznego!
Ala