Tarta z burakami i kozim serem

Tarta z burakami i kozim serem

Składniki:

Wytrawne kruche ciasto:

  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna (użyłam krupczatki) – 200 g;
  • Woda zimna – 2 łyżki;
  • Sól – 2 szczypty.

Nadzienie:

  • Burak ćwikłowy – 1 duży;
  • Ser kozi dojrzewający – 75 g;
  • Majonez – ok. 3 łyżek;
  • Świeży tymianek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Tarta z burakami i kozim serem – wykonanie:

  • Masło, mąkę, sól wsypujemy do miski, dolewamy zimną wodę i sprawnie zagniatamy ciasto.
  • Przykrywamy ciasto i odkładamy do lodówki.
  • W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny (1 łyżka), cukrem (1 łyżka), szczyptą soli.
  • Do wrzątku wkładamy umytego buraka i gotujemy go do miękkości.
  • Po ugotowaniu, studzimy go, obieramy i kroimy w plasterki.
  • Ciasto kruche rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę (powinno zachodzić tez na ścianki na wysokość około 2 cm).
  • Spód tarty smarujemy majonezem, który dodatkowo posypujemy grubo mieloną solą, oprószamy pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem.
  • Na majonezie układamy plasterki buraka, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru (najlepiej brązowego). Na buraki kruszymy ser.
  • Tarta z burakami i kozim serem powinna być zapiekana w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
  • Przed podaniem przybieramy tartę świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Ala