Tarta z burakami i kozim serem

Tarta z burakami i kozim serem

Uwielbiam wytrawne tarty, bo nie dość, że bardzo mi smakują, to jeszcze zdejmują z głowy odwieczne pytanie – co dziś zjemy? Wytrawna tarta może odgrywać rolę dania obiadowego, albo kolacji, może być podawana na ciepło lub na zimno. Najprościej robi się tarty na cieście kruchym, ale można i na francuskim. Dziś wzbogacam mój blog kulinarny o przepis na tartę z burakami i kozim serem wykonaną na kruchym spodzie.

Tarta z burakami - kruchy spód wytrawny
Tarta z burakami – kruchy spód wytrawny
Tarta z burakami i kozim serem
Tarta z burakami i kozim serem

Przepis na tartę z burakami i kozim serem – składniki:

Wytrawne kruche ciasto:

Masło – 100 g;

Mąka pszenna (użyłam krupczatki) – 200 g;

Woda zimna – 2 łyżki;

Sól – 2 szczypty.

Nadzienie:

Burak ćwikłowy  – 1 duży;

Ser kozi dojrzewający – 75 g;

Majonez – ok. 3 łyżek;

Świeży tymianek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić tartę z burakami i kozim serem:

Masło, mąkę, sól wsypujemy do miski, dolewamy zimną wodę i sprawnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odkładamy do lodówki. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny (1 łyżka), cukrem (1 łyżka), szczyptą soli. Do wrzątku wkładamy umytego buraka i gotujemy go do miękkości. Po ugotowaniu, studzimy go, obieramy i kroimy w plasterki. Ciasto kruche rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę (powinno zachodzić tez na ścianki na wysokość około 2 cm). Spód tarty smarujemy majonezem, który dodatkowo posypujemy grubo mieloną solą, oprószamy pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem. Na majonezie układamy plasterki buraka, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru (najlepiej brązowego). Na buraki kruszymy ser.

Tartę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Przed podaniem przybieramy tartę świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Akcesoria:

Młynek do ziół – Herstal;

Deska dębowa – Duka;

Tortownica – Kaiser.

Inne propozycje:

Jeśli zamiast tarty wytrawnej macie ochotę na słodką zapraszam na tartę z malinami (http://bezmiksera.pl/tarta-z-malinami/) lub na równie przepyszną, ale odrobinę bardziej czasochłonną tartę brzoskwiniową z serem, miodem i tymiankiem (http://bezmiksera.pl/tarta-brzoskwiniowa-serem-miodem-tymiankiem/)

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *