Składniki:
Wytrawne kruche ciasto:
- Masło – 100 g;
- Mąka pszenna (użyłam krupczatki) – 200 g;
- Woda zimna – 2 łyżki;
- Sól – 2 szczypty.
Nadzienie:
- Burak ćwikłowy – 1 duży;
- Ser kozi dojrzewający – 75 g;
- Majonez – ok. 3 łyżek;
- Świeży tymianek, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.
Tarta z burakami i kozim serem – wykonanie:
- Masło, mąkę, sól wsypujemy do miski, dolewamy zimną wodę i sprawnie zagniatamy ciasto.
- Przykrywamy ciasto i odkładamy do lodówki.
- W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny (1 łyżka), cukrem (1 łyżka), szczyptą soli.
- Do wrzątku wkładamy umytego buraka i gotujemy go do miękkości.
- Po ugotowaniu, studzimy go, obieramy i kroimy w plasterki.
- Ciasto kruche rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę (powinno zachodzić tez na ścianki na wysokość około 2 cm).
- Spód tarty smarujemy majonezem, który dodatkowo posypujemy grubo mieloną solą, oprószamy pieprzem i posypujemy świeżym tymiankiem.
- Na majonezie układamy plasterki buraka, posypujemy je kilkoma szczyptami cukru (najlepiej brązowego). Na buraki kruszymy ser.
- Tarta z burakami i kozim serem powinna być zapiekana w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
- Przed podaniem przybieramy tartę świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Ala