Tarta z jeżynami i figami

Tarta z jeżynami i figami

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Mąka krupczatka – ok. 400 g;
  • Sól – szczypta;
  • Twarożek żurawinowy lub inny naturalny – 125 g (może być twarożek Philadelphia, Kanapkowy Hochland, czy Piątnica);
  • Jeżyny – 250 g;
  • Figi świeże – 2 sztuki;
  • Cukier puder do prószenia.

Tarta z jeżynami i figami – przygotowanie:

  • Masło, 2 łyżki cukru pudru, mąkę, sól umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto.
  • Odstawiamy ciasto na kwadrans do lodówki.
  • Myjemy owoce, figi osuszamy i kroimy na ćwiartki, jeżyny zostawiamy do odcieknięcia.
  • Kruchym ciastem wylepiamy spód i ścianki formy (ścianki do ok. 2 cm wysokości).
  • Na kruchym cieście rozsmarowujemy twarożek, a na nim układamy owoce.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 30 minut (brzegi ciasta muszą mieć piękny, złoty kolor, a owoce delikatnie puścić sok).
  • Przestudzoną tartę, ale nie zupełnie zimną posypujemy cukrem pudrem. Tarta z jeżynami to zdecydowanie jesienny deser.

Uwagi:
Tartę piekłam w keksówce o wymiarach 30 cm x 11,5 cm. Ma ona zdejmowany kołnierz, stąd brak problemu z wyjmowaniem tarty.

Smacznego!

Ala