Składniki:
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Mąka krupczatka – ok. 400 g;
- Sól – szczypta;
- Twarożek żurawinowy lub inny naturalny – 125 g (może być twarożek Philadelphia, Kanapkowy Hochland, czy Piątnica);
- Jeżyny – 250 g;
- Figi świeże – 2 sztuki;
- Cukier puder do prószenia.
Tarta z jeżynami i figami – przygotowanie:
- Masło, 2 łyżki cukru pudru, mąkę, sól umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto.
- Odstawiamy ciasto na kwadrans do lodówki.
- Myjemy owoce, figi osuszamy i kroimy na ćwiartki, jeżyny zostawiamy do odcieknięcia.
- Kruchym ciastem wylepiamy spód i ścianki formy (ścianki do ok. 2 cm wysokości).
- Na kruchym cieście rozsmarowujemy twarożek, a na nim układamy owoce.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 30 minut (brzegi ciasta muszą mieć piękny, złoty kolor, a owoce delikatnie puścić sok).
- Przestudzoną tartę, ale nie zupełnie zimną posypujemy cukrem pudrem. Tarta z jeżynami to zdecydowanie jesienny deser.
Uwagi:
Tartę piekłam w keksówce o wymiarach 30 cm x 11,5 cm. Ma ona zdejmowany kołnierz, stąd brak problemu z wyjmowaniem tarty.
Smacznego!
Ala