Tarta z malinami

Tarta z malinami

Składniki:

  • Masło – 200 g;
  • Mąka krupczatka – 300 g;
  • Cukier puder – 70 g + do posypania;
  • Sól – szczypta;
  • Maliny – 250 g;
  • Konfitura malinowa – 240 g (użyłam konfitury Łowicz);
  • Migdały mielone – 50 g.

Tarta z malinami – wykonanie:

  • Schłodzone masło zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem i solą na gładkie ciasto.
  • Miskę przykrywamy i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
  • W tym czasie myjemy i osuszamy maliny.
  • Kruche ciasto dzielimy na 2 porcje – 1/3 i 2/3.
  • 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty.
  • Na surowym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową.
  • Konfiturę posypujemy mielonymi migdałami, a na nich układamy świeże maliny.
  • Pozostałą część ciasta rozdrabniamy między palcami, żeby otrzymać kruszonkę, posypujemy nią maliny.
  • Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
  • Po wystudzeniu tartę z malinami posypujemy cukrem pudrem.
  • Tarta z malinami może być podana z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.

kruchy placek z malinami

 

tarta z malinami i migdałami

Smacznego!

Ala