Składniki:
- Masło – 200 g;
- Mąka krupczatka – 300 g;
- Cukier puder – 70 g + do posypania;
- Sól – szczypta;
- Maliny – 250 g;
- Konfitura malinowa – 240 g (użyłam konfitury Łowicz);
- Migdały mielone – 50 g.
Tarta z malinami – wykonanie:
- Schłodzone masło zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem i solą na gładkie ciasto.
- Miskę przykrywamy i wkładamy na 20-30 minut do lodówki.
- W tym czasie myjemy i osuszamy maliny.
- Kruche ciasto dzielimy na 2 porcje – 1/3 i 2/3.
- 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty.
- Na surowym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową.
- Konfiturę posypujemy mielonymi migdałami, a na nich układamy świeże maliny.
- Pozostałą część ciasta rozdrabniamy między palcami, żeby otrzymać kruszonkę, posypujemy nią maliny.
- Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
- Po wystudzeniu tartę z malinami posypujemy cukrem pudrem.
- Tarta z malinami może być podana z łyżką gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Ala