Składniki:
Kruchy spód:
- Masło – 200 g;
- Cukier biały – 2 łyżki;
- Mąka tortowa – 400 g;
- Sól – szczypta;
Nadzienie:
- Świeże lub mrożone wiśnie – 1 szklanka;
- Biała czekolada – 250 g;
- Jogurt naturalny typu greckiego – 3 łyżki;
- Płatki migdałowe – 1,5 łyżki.
Tarta z wiśniami i białą czekoladą – wykonanie:
- Z podanych wyżej składników na kruchy spód zagniatamy ciasto.
- Wylepiamy nim tortownicę w taki sposób, żeby utworzyć brzeg z ciasta o wysokości około 1,5 cm.
- Kruche ciasto pieczemy do złotego koloru w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (około 17 min). Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Wiśnie pestkujemy, jeżeli używamy mrożonych to wysypujemy je na sitko do rozmrożenia (robię to na godzinę przed zagniataniem kruchego ciasta).
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Gdy chwilę przestygnie, ale jeszcze jest płynna dodaję do niej 3 łyżki jogurtu i mieszam rózgą kuchenną, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masa z białej czekolady i jogurtu jest delikatnie kwaskowa i dlatego tak dobrze łączy się z owocami.
- Na wystudzony spód tarty wysypujemy równomiernie rozmrożone wiśnie. Zalewamy to pomadą z białej czekolady i jogurtu.
- Na koniec podprażamy na suchej patelni nasze płatki migdałowe i dekorujemy nimi wierzch tarty.
- Tarta z wiśniami powinna być przed podaniem schłodzona w lodówce (przez około godzinę).
Smacznego!
Ala