Składniki:
Kruche ciasto:
- Masło – 200 g;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Mąka pszenna – 380 g (dałam krupczatkę i tortową w stosunku 1:1);
- Żółtko – 1 sztuka;
- Sól – szczypta.
Nadzienie owocowe:
- Truskawki – 400 g;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Żelatyna w proszku – 1,5 łyżeczki;
Krem:
- Mascarpone – 250 g;
- Jajka – 2 sztuki (2 żółtka i 1 białko);
- Cukier puder – 2 łyżki;
- Czekolada do dekoracji (opcjonalnie).
Przepis na tartaletki z truskawkami i mascarpone:
- Zagniatamy kruche ciasto z podanych powyżej składników i schładzamy je w lodówce przez 30 minut.
- Truskawki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy.
- Owoce rozgniatamy wraz z dodatkiem cukru pudru (ja zrobiłam to przy użyciu tłuczka do ziemniaków).
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, żeby napęczniała, a następnie delikatnie ją podgrzewamy aż do rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować).
- Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy truskawkowej, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Schłodzone kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek.
- Mi starczyło ciasta na 10 foremek (średnica na górze foremki 8 cm). Tartaletki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy aż do uzyskania złotawego koloru.
- Czekamy aż nasze kruche „miseczki” wystygną i wyjmujemy je ostrożnie z foremek. Następnie napełniamy je gęstniejącą masą truskawkową.
- Mascarpone przekładamy do miski.
- Oddzielamy żółtka od białek (używamy tylko jednego białka, żeby krem nie był zbyt rzadki).
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do mascarpone i łączymy przy użyciu rózgi kuchennej.
- W oddzielnej miseczce ubijamy białko z odrobiną soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą mascarpone.
- Tak powstałym kremem dekorujemy nasze tartaletki.
- Ja na wyjeździe nie miałam rękawa cukierniczego i najzwyczajniej w świecie nakładałam krem łyżeczką.
- Całość dekorujemy według upodobań.
Smacznego!
Ala