Tartaletki z truskawkami i mascarpone

Tartaletki z truskawkami i mascarpone

Składniki:

Kruche ciasto:

  • Masło – 200 g;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Mąka pszenna – 380 g (dałam krupczatkę i tortową w stosunku 1:1);
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Sól – szczypta.

Nadzienie owocowe:

  • Truskawki – 400 g;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Żelatyna w proszku – 1,5 łyżeczki;

Krem:

  • Mascarpone – 250 g;
  • Jajka – 2 sztuki (2 żółtka i 1 białko);
  • Cukier puder – 2 łyżki;
  • Czekolada do dekoracji (opcjonalnie).

Przepis na tartaletki z truskawkami i mascarpone:

  • Zagniatamy kruche ciasto z podanych powyżej składników i schładzamy je w lodówce przez 30 minut.
  • Truskawki myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i odszypułkowujemy.
  • Owoce rozgniatamy wraz z dodatkiem cukru pudru (ja zrobiłam to przy użyciu tłuczka do ziemniaków).
  • Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, żeby napęczniała, a następnie delikatnie ją podgrzewamy aż do rozpuszczenia (żelatyna nie może się zagotować).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy truskawkowej, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • Schłodzone kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek.
  • Mi starczyło ciasta na 10 foremek (średnica na górze foremki 8 cm). Tartaletki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy aż do uzyskania złotawego koloru.
  • Czekamy aż nasze kruche „miseczki” wystygną i wyjmujemy je ostrożnie z foremek. Następnie napełniamy je gęstniejącą masą truskawkową.
  • Mascarpone przekładamy do miski.
  • Oddzielamy żółtka od białek (używamy tylko jednego białka, żeby krem nie był zbyt rzadki).
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do mascarpone i łączymy przy użyciu rózgi kuchennej.
  • W oddzielnej miseczce ubijamy białko z odrobiną soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą mascarpone.
  • Tak powstałym kremem dekorujemy nasze tartaletki.
  • Ja na wyjeździe nie miałam rękawa cukierniczego i najzwyczajniej w świecie nakładałam krem łyżeczką.
  • Całość dekorujemy według upodobań.

Smacznego!

Ala