Przepis na torcik jaglano-truskawkowy – składniki:
(proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm)
Spód:
- Ciasteczka zbożowe – 200 g;
- Masło – 70 g;
Masa jaglano – truskawkowa:
- Kasza jaglana – 100 g (masa przed ugotowaniem);
- Truskawki – 500 g;
- Cukier biały – 8 łyżek;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Śmietanka 30% – 125 ml;
- Żelatyna – 2 łyżki
Dodatkowo:
- Truskawki – do przybrania.
Przepis na torcik jaglano-truskawkowy:
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wykładamy na miseczkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Kruche ciasteczka zbożowe miksujemy na piasek, dodajemy do nich stopione masło, całość mieszamy.
- Na spodzie tortownicy rozpinamy papier do pieczenia.
- Ciasteczka z masłem wsypujemy do tortownicy i wyrównujemy je na dnie i ściankach formy (tak żeby sięgały mniej więcej na wysokość 3 cm). Schładzamy w lodowce.
- Truskawki (500 g) myjemy, usuwamy szypułki, mieszamy z cukrem i wysypujemy na naczynie żaroodporne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.
- Truskawki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (bez przykrywania). Po upieczeniu zostawiamy do przestudzenia (ale nie całkowitego wystygnięcia).
- Przekładamy do miski ugotowaną kaszę jaglaną, upieczone truskawki, śmietankę kremówkę – całość miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy masa truskawkowa jest dość słodka, jeśli nie jest to dosładzamy ją cukrem pudrem – mieszamy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 50 ml) i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy utworzy się żel, dodajemy do niej odrobinę wrzątku (jakieś 2 łyżki lub ciut więcej) i mieszamy żeby była płynna.
- Do płynnej żelatyny dodajemy około 5 łyżek masy truskawkowej – mieszamy i następnie całość wlewamy do pozostałej masy jaglano-truskawkowej – dokładnie mieszamy.
- Masę truskawkową wylewamy na przygotowany wcześniej spód z ciasteczek – schładzamy do stężenia.
- Przed podaniem przybieramy wierzch torciku świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
https://www.mojewypieki.com/przepis/jaglany-sernik-truskawkowy