Składniki:
Beza:
- Białka – 3 sztuki (z jajek o rozmiarze L);
- Cukier drobny biały – 3/4 szklanki o pojemności 250 ml;
- Skrobia ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka;
- Ocet winny – 1 łyżeczka;
- Sól – szczypta;
Krem różany:
- Mascarpone – 320 g;
- Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
- Cukier puder – 3 łyżki;
- Woda różana – 4 łyżki;
- Maliny – 250 g.
Przepis na tort bezowy z kremem różanym i malinami:
- Ponieważ tort bezowy należy podać bezpośrednio po przygotowaniu, proponuję by blaty bezowe przygotować sobie wieczór wcześniej – im nic się nie stanie gdy będą czekać na swój „występ” na stole.
- Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy je trzepaczką lub mikserem.
- Kiedy białka zaczynają się pienić rozpoczynamy dodawanie cukru.
- Po każdej dodanej porcji cukru rozcieramy pianę między palcami, żeby sprawdzić czy kryształki cukru się rozpuściły, jeśli tak dosypujemy kolejną porcję.
- Na koniec dodaję skrobię ziemniaczaną, wcześniej przesianą – mieszam z pianą rózgą kuchenną i potem ocet winny – mieszam.
- Na pergaminie do pieczenia odrysowujemy 9 okręgów o średnicy 9 cm każdy. Na każde kółko wykładamy taką samą ilość ubitej piany na bezy i rozprowadzamy ją przy użyciu łyżki, by pokrywała powierzchnie kółek.
- Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, przez około godzinę.
- Po wysuszeniu odstawiamy do przestudzenia i ostrożnie zdejmujemy z pergaminu, żeby nie pognieść i nie połamać bezowych blatów.
- Krem przygotowujemy na krótko przed podaniem.
- Mascarpone łączymy przy pomocy rózgi kuchennej ze śmietanką, cukrem pudrem i wodą różaną.
- Zanim przełożymy nim bezę, możemy wstawić go do lodówki, żeby się schłodził przez jakieś 30 minut.
- Maliny myjemy i osuszamy.
- Blat bezowy, który będzie najniższym piętrem smarujemy kremem różanym, układamy na nim maliny.
- Środkowy blat bezowy smarujemy od spodu odrobinką kremu i układamy go na malinach blatu spodniego, a jego wierzch smarujemy większą ilością kremu i znów układamy na kremie maliny.
- Wierzchni blat smarujemy od spodu odrobiną kremu i układamy na malinach blatu środkowego.
- Torcik posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy malinami, listkami mięty i możemy dołożyć do tego kwiat róży.
- Torcik podajemy bezpośrednio po przełożeniu kremem i owocami, a do niego podajemy czarną kawę i/lub schłodzone białe/różowe wytrawne wino.
Smacznego!
Ala