Tort bezowy z kremem różanym i malinami

Tort bezowy z kremem różanym i malinami

Składniki:

Beza:

  • Białka – 3 sztuki (z jajek o rozmiarze L);
  • Cukier drobny biały – 3/4 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Skrobia ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka;
  • Ocet winny – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;

Krem różany:

  • Mascarpone – 320 g;
  • Śmietanka tortowa (36%) – 250 ml;
  • Cukier puder – 3 łyżki;
  • Woda różana – 4 łyżki;
  • Maliny – 250 g.

Przepis na tort bezowy z kremem różanym i malinami:

  • Ponieważ tort bezowy należy podać bezpośrednio po przygotowaniu, proponuję by blaty bezowe przygotować sobie wieczór wcześniej – im nic się nie stanie gdy będą czekać na swój „występ” na stole.
  • Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
  • Do miski wsypujemy szczyptę soli, wlewamy białka i ubijamy je trzepaczką lub mikserem.
  • Kiedy białka zaczynają się pienić rozpoczynamy dodawanie cukru.
  • Po każdej dodanej porcji cukru rozcieramy pianę między palcami, żeby sprawdzić czy kryształki cukru się rozpuściły, jeśli tak dosypujemy kolejną porcję.
  • Na koniec dodaję skrobię ziemniaczaną, wcześniej przesianą – mieszam z pianą rózgą kuchenną i potem ocet winny – mieszam.
  • Na pergaminie do pieczenia odrysowujemy 9 okręgów o średnicy 9 cm każdy. Na każde kółko wykładamy taką samą ilość ubitej piany na bezy i rozprowadzamy ją przy użyciu łyżki, by pokrywała powierzchnie kółek.
  • Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C, przez około godzinę.
  • Po wysuszeniu odstawiamy do przestudzenia i ostrożnie zdejmujemy z pergaminu, żeby nie pognieść i nie połamać bezowych blatów.
  • Krem przygotowujemy na krótko przed podaniem.
  • Mascarpone łączymy przy pomocy rózgi kuchennej ze śmietanką, cukrem pudrem i wodą różaną.
  • Zanim przełożymy nim bezę, możemy wstawić go do lodówki, żeby się schłodził przez jakieś 30 minut.
  • Maliny myjemy i osuszamy.
  • Blat bezowy, który będzie najniższym piętrem smarujemy kremem różanym, układamy na nim maliny.
  • Środkowy blat bezowy smarujemy od spodu odrobinką kremu i układamy go na malinach blatu spodniego, a jego wierzch smarujemy większą ilością kremu i znów układamy na kremie maliny.

maliny z kremem różanym

  • Wierzchni blat smarujemy od spodu odrobiną kremu i układamy na malinach blatu środkowego.
  • Torcik posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy malinami, listkami mięty i możemy dołożyć do tego kwiat róży.
  • Torcik podajemy bezpośrednio po przełożeniu kremem i owocami, a do niego podajemy czarną kawę i/lub schłodzone białe/różowe wytrawne wino.

torcik

Smacznego!

Ala