Tort mokka

Tort mokka

Składniki:

Blaty bezowe:

  • Jajka – 8 sztuk (będziemy potrzebować samych białek);
  • Cukier biały (drobny) – 16 łyżek;
  • Kawa mielona – 2 płaskie łyżki;
  • Skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki;
  • Sól – 2 szczypty.

Krem mokka:

  • Espresso lub mocny napar z kawy – 50 ml;
  • Śmietana 36% – 250 ml;
  • Mascarpone – 250 g;
  • Kakao ciemne w proszku – 2 łyżki;
  • Cukier puder – 1,5 łyżki.

Przepis na tort mokka:

  • Pracę rozpoczynamy od przygotowania blatów bezowych.
  • Ja blaty suszę osobno, każdy więc przygotowuję osobno z następujących proporcji – 4 białka, szczypta soli, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, łyżka kawy.
  • Białka ubijamy wraz z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodajemy partiami cukier puder. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kawę i dokładnie mieszamy całość rózgą kuchenną.
  • Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, wyrysowujemy na nim okrąg o średnicy około 18 cm i na powierzchni tak wyznaczonego koła równomiernie rozkładamy masę bezową.
  • Blat suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez około 80 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy na niej blat bezowy aż do wystudzenia.
  • Zabieramy się do przygotowania drugiego blatu bezowego z pozostałych składników.
  • Kiedy oba bezowe krążki są wystudzone można zacząć przygotowywać krem.
  • Zaczynamy od mocnego naparu z kawy lub espresso, które powinno się wystudzić.
  • W misce łączymy na gładką masę śmietankę tortową z mascarpone i cukrem pudrem.
  • Następnie dolewamy do kremu kawę, całość mieszamy.
  • Na koniec dodajemy ciemne kakao – mieszamy.
  • Przed przełożeniem blatów bezowych, dobrze jest schłodzić krem w lodówce przez 30-60 minut.
  • Pamiętajcie, że krem nakładamy na blaty na około 30 minut przed podaniem tortu. Jeśli zrobimy to dużo wcześniej płytki nasiąkną wilgocią z kremu i tort nie będzie już tak smaczny.

Smacznego!

Ala