Składniki:
Blaty bezowe:
- Jajka – 8 sztuk (będziemy potrzebować samych białek);
- Cukier biały (drobny) – 16 łyżek;
- Kawa mielona – 2 płaskie łyżki;
- Skrobia ziemniaczana – 2 łyżeczki;
- Sól – 2 szczypty.
Krem mokka:
- Espresso lub mocny napar z kawy – 50 ml;
- Śmietana 36% – 250 ml;
- Mascarpone – 250 g;
- Kakao ciemne w proszku – 2 łyżki;
- Cukier puder – 1,5 łyżki.
Przepis na tort mokka:
- Pracę rozpoczynamy od przygotowania blatów bezowych.
- Ja blaty suszę osobno, każdy więc przygotowuję osobno z następujących proporcji – 4 białka, szczypta soli, 8 łyżek cukru pudru, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, łyżka kawy.
- Białka ubijamy wraz z szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając dodajemy partiami cukier puder. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz kawę i dokładnie mieszamy całość rózgą kuchenną.
- Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, wyrysowujemy na nim okrąg o średnicy około 18 cm i na powierzchni tak wyznaczonego koła równomiernie rozkładamy masę bezową.
- Blat suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C przez około 80 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy na niej blat bezowy aż do wystudzenia.
- Zabieramy się do przygotowania drugiego blatu bezowego z pozostałych składników.
- Kiedy oba bezowe krążki są wystudzone można zacząć przygotowywać krem.
- Zaczynamy od mocnego naparu z kawy lub espresso, które powinno się wystudzić.
- W misce łączymy na gładką masę śmietankę tortową z mascarpone i cukrem pudrem.
- Następnie dolewamy do kremu kawę, całość mieszamy.
- Na koniec dodajemy ciemne kakao – mieszamy.
- Przed przełożeniem blatów bezowych, dobrze jest schłodzić krem w lodówce przez 30-60 minut.
- Pamiętajcie, że krem nakładamy na blaty na około 30 minut przed podaniem tortu. Jeśli zrobimy to dużo wcześniej płytki nasiąkną wilgocią z kremu i tort nie będzie już tak smaczny.
Smacznego!
Ala