Przepis na tort truskawkowo-tymiankowy – składniki:
Biszkopt:
- Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk:
- Cukier biały (drobny) – 8 łyżek;
- Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
- Sól – szczypta;
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- Tymianek świeży – 1/3 szklanki;
- Wrzątek – 250 ml;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Cukier – 1 łyżka;
Do przełożenia i dekoracji tortu:
- Śmietana kwaśna 18 lub 22% – 800 g;
- Cukier puder – 4 łyżki;
- Świeże truskawki;
- Świeży tymianek.
Jak zrobić tort truskawkowo-tymiankowy:
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu – oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy do miseczki oba rodzaje mąki;
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę;
- Kiedy piana robi się sztywna dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy;
- Następnie wlewamy po dwa żółtka – ubijamy;
- Na koniec dodajemy etapami mąkę – po dwie łyżki i staramy się ją delikatnie wmieszać w ciasto najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej;
- Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), przekładamy ciasto;
- Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut (bez termoobiegu), wierzch biszkoptu powinien mieć złoty kolor, a patyczek wbity w jego środek powinien być suchy po wyjęciu;
- Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia (ja studzę biszkopt ustawiając formę do góry nogami, ustawiam ją na brzegach 4 szklanek, żeby sobie biszkopt swobodnie parował).
- Przygotowujemy poncz tymiankowy – zerwane gałązki tymianku myjemy, wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar przestygnie usuwamy z niego tymianek, dodajemy sok z cytryny i cukier;
- Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy z obu stron;
- Kwaśną śmietanę przekładamy do miski i łączymy z cukrem pudrem;
- Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki;
- Część truskawek kroimy w plasterki, będziemy nimi przekładać biszkoptowe krążki;
- Jeden nasączony krążek biszkoptowy układamy na paterze, nakładamy na niego warstwę śmietany, wyrównujemy jej powierzchnię i rozkładamy na niej plasterki truskawek;
- Na tak przygotowane „pierwsze piętro” układamy drugi krążek biszkoptu i czynności powtarzamy;
- Na górnym krążku biszkoptu rozkładamy warstwę śmietany i układamy połówki truskawek, posypujemy całość świeżym tymiankiem;
- Boki tortu smarujemy śmietaną;
- Tort truskawkowo-tymiankowy schładzamy w lodówce przez 3 godziny, pamiętamy żeby wyjąć go z lodówki na około 20 minut przed planowanym podaniem.
Smacznego!
Ala