Tort truskawkowo-tymiankowy

Tort truskawkowo-tymiankowy

Przepis na tort truskawkowo-tymiankowy – składniki:

Biszkopt:

  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk:
  • Cukier biały (drobny) – 8 łyżek;
  • Mąka pszenna tortowa – 4 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 4 łyżki;
  • Sól – szczypta;

Poncz do nasączenia biszkoptu:

  • Tymianek świeży – 1/3 szklanki;
  • Wrzątek – 250 ml;
  • Sok z 1/2 cytryny;
  • Cukier – 1 łyżka;

Do przełożenia i dekoracji tortu:

  • Śmietana kwaśna 18 lub 22% – 800 g;
  • Cukier puder – 4 łyżki;
  • Świeże truskawki;
  • Świeży tymianek.

Jak zrobić tort truskawkowo-tymiankowy:

  • Zaczynamy od przygotowania biszkoptu – oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy do miseczki oba rodzaje mąki;
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę;
  • Kiedy piana robi się sztywna dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy;
  • Następnie wlewamy po dwa żółtka – ubijamy;
  • Na koniec dodajemy etapami mąkę – po dwie łyżki i staramy się ją delikatnie wmieszać w ciasto najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej;
  • Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm), przekładamy ciasto;
  • Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut (bez termoobiegu), wierzch biszkoptu powinien mieć złoty kolor, a patyczek wbity w jego środek powinien być suchy po wyjęciu;
  • Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do całkowitego wystudzenia (ja studzę biszkopt ustawiając formę do góry nogami, ustawiam ją na brzegach 4 szklanek, żeby sobie biszkopt swobodnie parował).
  • Przygotowujemy poncz tymiankowy – zerwane gałązki tymianku myjemy, wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Kiedy napar przestygnie usuwamy z niego tymianek, dodajemy sok z cytryny i cukier;
  • Biszkopt kroimy na trzy krążki, każdy nasączamy z obu stron;
  • Kwaśną śmietanę przekładamy do miski i łączymy z cukrem pudrem;
  • Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki;
  • Część truskawek kroimy w plasterki, będziemy nimi przekładać biszkoptowe krążki;
  • Jeden nasączony krążek biszkoptowy układamy na paterze, nakładamy na niego warstwę śmietany, wyrównujemy jej powierzchnię i rozkładamy na niej plasterki truskawek;
  • Na tak przygotowane „pierwsze piętro” układamy drugi krążek biszkoptu i czynności powtarzamy;
  • Na górnym krążku biszkoptu rozkładamy warstwę śmietany i układamy połówki truskawek, posypujemy całość świeżym tymiankiem;
  • Boki tortu smarujemy śmietaną;
  • Tort truskawkowo-tymiankowy schładzamy w lodówce przez 3 godziny, pamiętamy żeby wyjąć go z lodówki na około 20 minut przed planowanym podaniem.

tort truskawkowy z tymiankiem

Smacznego!

Ala