Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem

Składniki na 4 sztuki:

  • Tuńczyk w oleju lub wodzie – 1 puszka;
  • Jajko – 2 sztuki;
  • Majonez – 2 łyżki;
  • Papryka czerwona – 1/8 dużego strąka;
  • Ogórek konserwowy – 1 mały;
  • Cebula – 1/2 małej sztuki;
  • Kukurydza konserwowa – 4 łyżeczki;
  • Kiełki słonecznika – 1 garść;
  • Sól, pieprz.

Tortilla z tuńczykiem – wykonanie:

  • Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy.
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy wraz z jajkami i majonezem do blendera.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę.
  • Tak przygotowaną pastę przekładamy do miseczki.
  • Paprykę, ogórka i cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do pasty z tuńczyka i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • Układamy na desce tortillę i smarujemy nadzieniem, posypujemy kiełkami. Pamiętajmy żeby zostawić wolne brzegi do założenia przy zwijaniu.
  • Rulony owijamy ciasno folią aluminiowa i schładzamy w lodówce.
  • Przed podaniem kroimy tortille na pół lub mniejsze kawałki.

zawijanie tortilli

Smacznego!

Ala