Składniki na 4 sztuki:
- Tuńczyk w oleju lub wodzie – 1 puszka;
- Jajko – 2 sztuki;
- Majonez – 2 łyżki;
- Papryka czerwona – 1/8 dużego strąka;
- Ogórek konserwowy – 1 mały;
- Cebula – 1/2 małej sztuki;
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżeczki;
- Kiełki słonecznika – 1 garść;
- Sól, pieprz.
Tortilla z tuńczykiem – wykonanie:
- Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy wraz z jajkami i majonezem do blendera.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Tak przygotowaną pastę przekładamy do miseczki.
- Paprykę, ogórka i cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do pasty z tuńczyka i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Układamy na desce tortillę i smarujemy nadzieniem, posypujemy kiełkami. Pamiętajmy żeby zostawić wolne brzegi do założenia przy zwijaniu.
- Rulony owijamy ciasno folią aluminiowa i schładzamy w lodówce.
- Przed podaniem kroimy tortille na pół lub mniejsze kawałki.
Smacznego!
Ala