Tosty francuskie

Tosty francuskie

Składniki dla 4 osób:

  • Pieczywo jasne pszenne – ok. 12 kromek;
  • Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Mleko 3,2% – 125 ml;
  • Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
  • Woda z kwiatu pomarańczy – 1 łyżka (można pominąć);
  • Masło do smażenia + sporo ręcznika papierowego;
  • Do podania – miód/syrop/konfitura/świeże owoce/cukier puder – zgodnie z upodobaniami.

Przepis na  tosty francuskie:

  • Jajka, wodę z kwiatu pomarańczy, śmietankę i mleko łączymy przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Rozgrzewamy na patelni masło, pieczywo moczymy przez chwilę w mleczno-jajecznej mieszaninie i kiedy masło zaczyna skwierczeć, układamy na nim kromki pieczywa.
  • Tosty obsmażamy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, żeby przed smażeniem kolejnej partii pieczywa, ręcznikiem papierowym oczyścić patelnię z masła i resztek pozostałych po wyjętych przed chwilą tostach.
  • Tosty francuskie podajemy na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, najczęściej w towarzystwie słodkich dodatków.

Smacznego!

Ala