Składniki dla 4 osób:
- Pieczywo jasne pszenne – ok. 12 kromek;
- Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
- Mleko 3,2% – 125 ml;
- Jajka – 3 sztuki (rozmiar L);
- Woda z kwiatu pomarańczy – 1 łyżka (można pominąć);
- Masło do smażenia + sporo ręcznika papierowego;
- Do podania – miód/syrop/konfitura/świeże owoce/cukier puder – zgodnie z upodobaniami.
Przepis na tosty francuskie:
- Jajka, wodę z kwiatu pomarańczy, śmietankę i mleko łączymy przy pomocy rózgi kuchennej.
- Rozgrzewamy na patelni masło, pieczywo moczymy przez chwilę w mleczno-jajecznej mieszaninie i kiedy masło zaczyna skwierczeć, układamy na nim kromki pieczywa.
- Tosty obsmażamy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, żeby przed smażeniem kolejnej partii pieczywa, ręcznikiem papierowym oczyścić patelnię z masła i resztek pozostałych po wyjętych przed chwilą tostach.
- Tosty francuskie podajemy na ciepło, bezpośrednio po przyrządzeniu, najczęściej w towarzystwie słodkich dodatków.
Smacznego!
Ala