Składniki:
- Gorzka czekolada – 200 g (150 g + 50 g);
- Śmietana kokosowa – 7 łyżek;
- Miód płynny – 1 łyżka;
- Wiórki kokosowe.
Przepis na trufle kokosowe:
- 150 g gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej.
- Śmietanę kokosową podgrzewamy wraz z miodem, aż do jego rozpuszczenia (całość nie powinna się zagotować).
- Gorącą śmietanę wlewamy do roztopionej czekolady i mieszamy aż do całkowitego połączenia.
- Gotową masę schładzamy w lodówce do czasu jej stężenia.
- Następnie masę czekoladowo kokosową porcjujemy łyżeczką i formujemy z niej kulki, które ponownie schładzamy.
- W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g czekolady i obtaczamy w niej wyjęte z lodówki kulki, a następnie posypujemy całość wiórkami kokosowymi.
- Wiórki tworzą cienką, kruchą skorupkę na zewnątrz, a środek pralinki jest miękki, trochę kremowy.
- Od razu uprzedzam, że jest to przepis dla tych, którzy lubią manualną zabawę w kuchni.
Trufle kokosowe – uwagi:
Śmietanę kokosową możemy kupić, lub jak ja zrobić ją samemu. Wstawiamy puszkę mleka kokosowego na kilka godzin lub na całą noc do lodówki (do tego przepisu przyda się puszka zawierająca 400 ml mleka kokosowego), a po jej otwarciu zdejmujemy zastygłą, tłustą frakcję mleka.
Smacznego!
Ala