Truskawki z octem balsamicznym

Truskawki z octem balsamicznym

Składniki:

(na 4 porcje)

  • Truskawki – 400 g;
  • Mascarpone – 160 g;
  • Ocet balsamiczny – 4 łyżki (dobrej jakości, produkowany tradycyjnymi metodami, będzie on wtedy słodki i gęsty;
  • Świeżo mielony pieprz, listki mięty do przybrania.

Przepis na truskawki z octem balsamicznym:

  • Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.
  • Owoce układamy w salaterkach, a pomiędzy nimi porcjujemy małą łyżeczką serek mascarpone.
  • Całość polewamy octem balsamicznym, oprószamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i schładzamy.
  • Truskawki z octem balsamicznym dekorujemy przed podaniem na przykład listkami mięty.

Smacznego!

Ala

  • Przepis pochodzi z książki „Kuchnia śródziemnomorska” Anne White.