Składniki:
- Twaróg półtłusty – 250 g;
- Śmietana kwaśna 18% lub 22% – 180 g;
- Pieczony czosnek – 3 ząbki;
- Rukiew wodna – 2/3 szklanki oberwanych listków;
- Sól, pieprz – do smaku.
Przepis na twarożek z rukwią wodną i pieczonym czosnkiem:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Czosnek nacieramy oliwa i pieczemy przez około 20-25 minut, aż ząbki staną się miękkie. Możemy piec go na blasze wyłożonej pergaminem albo w miseczce żaroodpornej. Jeśli piekę pojedynczą główkę czosnku, zwykle robię to w kokilce do zapiekania.
- Obrywamy listki rukwi wodnej, myjemy, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy, żeby je osuszyć. Zieleninę siekamy lub mielimy w młynku do ziół.
- Wyłuskujemy 3 ząbki upieczonego czosnku i wkładamy do miski, a następnie dokładnie rozgniatamy. Do czosnku dodajemy twarożek, który rozdrabniamy widelcem.
- Jeśli ktoś lubi bardzo gładki twarożek, może użyć blendera (ja nie lubię). Do twarożku dokładamy śmietanę, siekaną rukiew wodną, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Ala