pierożki uszka

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami, to jeden z popularniejszych dodatków do wigilijnego barszczu. Ciasto pierogowe do uszek przygotowuję z dodatkiem żółtka i stopionego masła. Jest ono bardzo elastyczne, a po ugotowaniu przepyszne. Uszka powinny być nieduże, stąd potrzeba trochę czasu i cierpliwości, żeby je ulepić. Dla mnie to jedna z najprzyjemniejszych czynności w przedświątecznym zamieszaniu kulinarnym.

Uszka z kapustą i grzybami
Uszka wigilijne

Przepis na uszka z kapustą i grzybami – składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 2 szklanki o pojemności 250 ml + mąka do ewentualnego skorygowania lepkości ciasta i podsypania przy wałkowaniu;
  • Woda ciepła – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Żółtko – 1 sztuka;
  • Masło – 2 łyżki.

Farsz:

  • Kapusta kiszona – 250 g;
  • Grzyby suszone – 30 g;
  • Cebula – 1 mała;
  • Olej, sól, pieprz.

Czytaj dalej – wykonanie uszek:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *