Składniki:
Ciasto:
- Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 2 szklanki o pojemności 250 ml + mąka do ewentualnego skorygowania lepkości ciasta i podsypania przy wałkowaniu;
- Woda ciepła – 2/3 szklanki o pojemności 250 ml;
- Żółtko – 1 sztuka;
- Masło – 2 łyżki.
Farsz:
- Kapusta kiszona – 250 g;
- Grzyby suszone – 30 g;
- Cebula – 1 mała;
- Olej, sól, pieprz.
Przepis na uszka z kapustą i grzybami:
- Najpierw przygotowujemy farsz.
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin do napęcznienia, potem je odcedzamy i drobno kroimy.
- Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy, do cebuli dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i grzyby.
- Całość powoli dusimy do miękkości, podlewając w razie potrzeby sokiem z kapusty lub ewentualnie wodą.
- Odstawiamy farsz do wystudzenia.
- Przygotowanie ciasta – masło topimy i odstawiamy do przestygnięcia, żółtko oddzielamy od białka.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej gorącą wodę, stopione masło i surowe żółtko, wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Ciasto pierogowe rozwałkowujemy i wycinamy z niego niewielkie kółka (ja wycinam takie o średnicy niecałych 5 cm) lub tniemy ciasto w kwadraty.
- Na środek nakładamy farsz, zalepiamy pierożek i zlepiamy jego dwa końce.
- Jeśli wycinaliśmy kwadraty, zaginamy ciasto z farszem po przekątnej, tak żeby pierożek miał kształt trójkątny, jeżeli z ciasta wycinaliśmy kółka, składamy je tradycyjnie – po średnicy.
- Surowe uszka z kapustą i grzybami układamy na posypanej mąką desce/blacie/stolnicy.
- Pierożki gotujemy w posolonym wrzątku (ja zawsze dodaję jeszcze olej do wody).
- Po wrzuceniu surowych uszek do wody, trzeba je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
- Po wypłynięciu pierożków gotuję je jeszcze niecałą minutę i wyjmuję łyżką cedzakową.
Smacznego!
Ala