Zakwas do żurku

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Zbliża się Wielkanoc, czas więc wstawić zakwas na żurek. Ja od kilku lat robię go według przepisu Macieja Kuronia, dla mnie jest najlepszy.

Z zakwasem żurkowym (i chlebowym również) jest tak, że potrzebuje on odpowiednio ciepłego miejsca. Ja słój z mieszanina na zakwas do żurku umieszczam w łazience, bo jest to najcieplejsze miejsce w naszym mieszkaniu.

Im zimniej niż by zakwas sobie życzył, tym wolniej się produkuje. Proponuję więc nastawić go już teraz, żeby móc w razie potrzeby wstawić kolejną porcję. Zakwas po zlaniu przechowuję w szklanej butelce w lodówce (może to też być słoik). Do nastawienia zakwasu też przyda się szklane lub kamionkowe naczynie (u mnie jest to zwykle szklany słój lub dzbanek).

Do wielkanocnego żurku wykorzystuję 650 ml zakwasu. Zlany i szczelnie zamknięty zakwas można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.

Zakwas na żurek
Zakwas na wielkanocny żurek

Czytaj dalej – przepis na zakwas na żurek


2 przemyślenia nt. „Zakwas na żurek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *