Zakwas na żurek– składniki:
- Mąka żytnia typ 720 – 300 g;
- Przegotowana letnia woda – 500 ml;
- Czosnek – 4 ząbki;
- Sól – szczypta;
- Skórka razowego chleba na zakwasie.
Przepis na zakwas na żurek:
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy z szczypta soli.
- Do szklanego lub kamionkowego naczynia wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy czosnek, skórkę razowego chleba. Całość zalewamy przegotowaną letnią woda – mieszamy.
- Naczynie nakrywamy gazą lub lnianą/płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po 5-7 dniach zakwas powinien się wyprodukować, a raczej nie „się”, tylko dzięki pracy bakterii i drożdży.
- Zakwas zlewamy do szczelnie zamykanego naczynia i przechowujemy w lodówce.
Uwagi:
Jeśli po kilku dniach z zaczynem na zakwas nic nie będzie się działo ( nie będzie kwaśnego zapachu, ani nie zacznie się papka mączna rozwarstwiać i nie będzie widać w niej wodnistego zakwasu), zawartość naczynia wylewamy. Nie myjąc naczynia, nastawiamy zakwas ponownie.
Zakwas możemy przygotowywać na różnych typach mąki żytniej od 720 po 2000. Konsystencja zakwasu zależy i od rodzaju użytej mąki, temperatury pomieszczenia, w którym hodujemy zakwas, flory mikrobiologicznej tego pomieszczenia. Zakwas ma mieć zapach kiszonki i kwaśny smak, jeśli wyczuwamy goryczkę lub na jego powierzchni widzimy pleśń – wyrzucamy zakwas, wyparzamy naczynie i zaczynamy hodowlę od nowa.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Kuroń M.: Wielkanoc czyli kuchnia z jajem. Dodatek do Gazety Wyborczej. Agora S.A.; Warszawa 2008.