Składniki:
- Cukinia – 450 g;
- Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
- Serek kremowy typu Philadelphia – 125 g (może być Twój Smak śmietankowy z Piątnicy lub serek Kanapkowy Hochland);
- Parmezan tarty- 50 g;
- Masło – do wysmarowania formy;
- Bułka tarta do wysypania formy;
- Sól, pieprz, mięta, koperek.
Zapiekanka z cukinii – wykonanie:
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
- Startą cukinię solimy, odstawiamy na kwadrans.
- Jajka wbijamy do miski i rozbijamy rózgą kuchenną i mieszamy z kremowym serkiem i parmezanem.
- Masę serowo-jajeczną przyprawiamy solą i pieprzem.
- Posoloną cukinię wykładamy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.
- Formę do tarty lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Cukinię przekładamy do masy serowo-jajecznej, dodajemy łyżkę siekanego koperku i mięty – mieszamy.
- Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka dosypujemy łyżkę kaszy manny lub bułki tartej. Całość przekładamy do formy.
- Danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni C aż do ścięcia i delikatnego zbrązowienia brzegów (około 35 minut).
- Zapiekanka z cukinii może stanowić przystawkę do dania obiadowego, albo być podana w ramach kolacji.
Smacznego!
Ala