Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Składniki:

  • Cukinia – 450 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Serek kremowy typu Philadelphia – 125 g (może być Twój Smak śmietankowy z Piątnicy lub serek Kanapkowy Hochland);
  • Parmezan tarty- 50 g;
  • Masło – do wysmarowania formy;
  • Bułka tarta do wysypania formy;
  • Sól, pieprz, mięta, koperek.

Zapiekanka z cukinii – wykonanie:

  • Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
  • Startą cukinię solimy, odstawiamy na kwadrans.
  • Jajka wbijamy do miski i rozbijamy rózgą kuchenną i mieszamy z kremowym serkiem i parmezanem.
  • Masę serowo-jajeczną przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Posoloną cukinię wykładamy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.
  • Formę do tarty lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Cukinię przekładamy do masy serowo-jajecznej, dodajemy łyżkę siekanego koperku i mięty – mieszamy.
  • Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka dosypujemy łyżkę kaszy manny lub bułki tartej. Całość przekładamy do formy.
  • Danie zapiekamy w temperaturze 180 stopni C aż do ścięcia i delikatnego zbrązowienia brzegów (około 35 minut).
  • Zapiekanka z cukinii może stanowić przystawkę do dania obiadowego, albo być podana w ramach kolacji.

Smacznego!

Ala