Zapiekany omlet ze szparagami

Zapiekany omlet ze szparagami

Przepis na zapiekany omlet ze szparagami – składniki:

  • Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
  • Szparagi zielone – 1 pęczek;
  • Ser twardy lub półtwardy – 50 g (ja użyłam Sera Hrabiny, ale może też być łatwo dostępny parmezan);
  • Mąka pszenna tortowa – 1 czubata łyżka;
  • Woda (zimna) – 4 łyżki;
  • Świeże zioła – garść (u mnie to była głównie pietruszka i odrobina bordowej bazylii);
  • Sól, pieprz, masło do wysmarowania patelni.

Jak zrobić zapiekany omlet ze szparagami:

  • Szparagi myjemy, odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe części. Pędy szparagów wkroimy na kawałki (około 3 cm).
  • Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy do niej szparagi i gotujemy przez 5 minut.
  • Szparagi odcedzamy i schładzamy w zimnej wodzie.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • Jajka myjemy, wybijamy ze skorupek do miski. Jajka roztrzepujemy rózgę kuchenną.
  • Mąkę wsypujemy do kubka, dodajemy zimną wodę i mieszamy do utworzenia gładkiej emulsji.
  • Ser ścieramy na tarce.
  • Do jajek dodajemy sól, pieprz, wodę z mąką, ser – chwilę ubijamy rózgą.
  • Patelnię lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Na patelni układamy szparagi i zalewamy je masą jajeczną. Wierzch posypujemy ziołami.
  • Omlet zapiekamy aż środek będzie ścięty. Przed podaniem można wierzch omletu dodatkowo posypać ziołami.

omlet ze szparagami

Smacznego!

Ala