Przepis na zapiekany omlet ze szparagami – składniki:
- Jajka (rozmiar L) – 6 sztuk;
- Szparagi zielone – 1 pęczek;
- Ser twardy lub półtwardy – 50 g (ja użyłam Sera Hrabiny, ale może też być łatwo dostępny parmezan);
- Mąka pszenna tortowa – 1 czubata łyżka;
- Woda (zimna) – 4 łyżki;
- Świeże zioła – garść (u mnie to była głównie pietruszka i odrobina bordowej bazylii);
- Sól, pieprz, masło do wysmarowania patelni.
Jak zrobić zapiekany omlet ze szparagami:
- Szparagi myjemy, odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe części. Pędy szparagów wkroimy na kawałki (około 3 cm).
- Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy do niej szparagi i gotujemy przez 5 minut.
- Szparagi odcedzamy i schładzamy w zimnej wodzie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Jajka myjemy, wybijamy ze skorupek do miski. Jajka roztrzepujemy rózgę kuchenną.
- Mąkę wsypujemy do kubka, dodajemy zimną wodę i mieszamy do utworzenia gładkiej emulsji.
- Ser ścieramy na tarce.
- Do jajek dodajemy sól, pieprz, wodę z mąką, ser – chwilę ubijamy rózgą.
- Patelnię lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Na patelni układamy szparagi i zalewamy je masą jajeczną. Wierzch posypujemy ziołami.
- Omlet zapiekamy aż środek będzie ścięty. Przed podaniem można wierzch omletu dodatkowo posypać ziołami.
Smacznego!
Ala