Składniki:
Zupa:
- Jagody – 1 kg;
- Jabłka – 2 średnie;
- Woda – 1 litr;
- Cukier – 4 łyżki;
- Goździki – 3 sztuki;
- Cynamon – ok. 6 cm kawałek kory;
- Sól – szczypta.
Kluseczki:
- Kefir – 200 g;
- Mąka pszenna (użyłam mąki poznańskiej) – ok. 1 szklanka o pojemności 250 ml (wszystko zależy od gęstości kefiru);
- Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
- Cukier puder – 1 łyżka;
- Sól – 1 szczypta;
- Rodzynki – garść.
Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami:
Zupa:
- Jagody starannie myjemy, jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- W garnku zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy do niego szczyptę soli, cukier, goździki, cynamon oraz owoce.
- Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około kwadrans.
- Zupę odstawiamy do przestygnięcia lub wystudzenia, wyjmujemy goździki oraz cynamon, zupę miksujemy.
Kluseczki:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
- Po tym czasie odlewamy wodę, rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i drobno kroimy.
- Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem pudrem.
- Do mąki wlewamy kefir i wbijamy jajka, mieszamy całość rózgą kuchenną lub mikserem, do momentu aż ciasto będzie gładkie.
- Do ciasta dodajemy pokrojone rodzynki, całość mieszamy łyżką, żeby rodzynki były w miarę równomiernie rozłożone w masie ciasta.
- Ciasto kładziemy łyżeczką na posolony wrzątek, po wypłynięciu kluseczek gotujemy je jeszcze przez około 3 minuty.
- Kluski wyjmujemy łyżka cedzakową i podajemy do ciepłej lub zimnej zupy.
Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami – uwagi:
Kefirowe kluseczki można zastąpić makaronem zwykłym lub razowym. Zupę można zabielić śmietanką, mlekiem kokosowym słodkim lub ukwaszonym – jak lubicie.
Smacznego!
Ala