Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami

Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami

Składniki:

Zupa:

  • Jagody – 1 kg;
  • Jabłka – 2 średnie;
  • Woda – 1 litr;
  • Cukier – 4 łyżki;
  • Goździki – 3 sztuki;
  • Cynamon – ok. 6 cm kawałek kory;
  • Sól – szczypta.

Kluseczki:

  • Kefir – 200 g;
  • Mąka pszenna (użyłam mąki poznańskiej) – ok. 1 szklanka o pojemności 250 ml (wszystko zależy od gęstości kefiru);
  • Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Cukier puder – 1 łyżka;
  • Sól – 1 szczypta;
  • Rodzynki – garść.

Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami:

Zupa:

  • Jagody starannie myjemy, jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy do niego szczyptę soli, cukier, goździki, cynamon oraz owoce.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około kwadrans.
  • Zupę odstawiamy do przestygnięcia lub wystudzenia, wyjmujemy goździki oraz cynamon, zupę miksujemy.

Kluseczki:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
  • Po tym czasie odlewamy wodę, rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i drobno kroimy.
  • Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem pudrem.
  • Do mąki wlewamy kefir i wbijamy jajka, mieszamy całość rózgą kuchenną lub mikserem, do momentu aż ciasto będzie gładkie.
  • Do ciasta dodajemy pokrojone rodzynki, całość mieszamy łyżką, żeby rodzynki były w miarę równomiernie rozłożone w masie ciasta.
  • Ciasto kładziemy łyżeczką na posolony wrzątek, po wypłynięciu kluseczek gotujemy je jeszcze przez około 3 minuty.
  • Kluski wyjmujemy łyżka cedzakową i podajemy do ciepłej lub zimnej zupy.

zupa z jagód

Zupa jagodowa z kefirowymi kluseczkami – uwagi:

Kefirowe kluseczki można zastąpić makaronem zwykłym lub razowym. Zupę można zabielić śmietanką, mlekiem kokosowym słodkim lub ukwaszonym – jak lubicie.

Smacznego!

Ala