Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

Składniki:

  • Mleko 3,2% – 1,5 litra;
  • Migdały – 150 g;
  • Cukier puder – 1 pełna łyżka;
  • Skórka pomarańczowa – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Żółtka jaj – 3 sztuki;
  • Ryż – 100 g (masa ryżu surowego);
  • Rodzynki, cynamon – opcjonalnie.

Zupa migdałowa – przygotowanie:

  • Migdały zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy żeby się sparzyły.
  • Następnie je odcedzamy, obieramy z łupinek, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy.
  • Zmielone migdały wsypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli, skórkę pomarańczową, cukier puder. Wszystko zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy pomału całość przez 15-20 minut.
  • W osobnym garnku gotujemy biały ryż w posolonej wodzie.
  • Surowe żółtka jaj umieszczamy w kubku. I mieszając dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy migdałowej, mieszając całość.
  • Następnie przelewamy żółtka do garnka z gorącą zupą – mieszamy, ale zupy już nie podgrzewamy.
  • Zupę migdałową podajemy gorącą, z dodatkiem łyżki ryżu na jedną porcję.
  • Można całość udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową, sparzonymi wcześniej rodzynkami – jak kto lubi.
  • Niektórzy przed podaniem dodają do zupy odrobinę mielonego cynamonu.
  • Zupa migdałowa na pewno przypadnie do gustu dzieciom.

Staropolska zupa migdałowa

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne