zupa wigilijna

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

Zupa migdałowa jest ponoć najmniej popularna ze staropolskich zup wigilijnych. Ja zakochałam się w niej od pierwszej łyżki i obiecałam, że gdy tylko ostatecznie rozprawimy się z alergią na mleko u naszych dzieci, zupa ta stanie się stałym elementem wigilijnego menu.

Przygotowując wigilijną zupę migdałową posiłkowałam się wskazówkami zawartymi w książce ” W staropolskiej kuchni i przy polskim stole.” M. Lemnis, H. Vitry.

Wigilijna zupa migdałowa
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa  – składniki:

  • Mleko 3,2% – 1,5 litra;
  • Migdały – 150 g;
  • Cukier puder – 1 pełna łyżka;
  • Skórka pomarańczowa – 2 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Żółtka jaj – 3 sztuki;
  • Ryż – 100 g (masa ryżu surowego);
  • Rodzynki, cynamon – opcjonalnie.

Przepis na zupę migdałową:

Migdały zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy żeby się sparzyły. Następnie je odcedzamy, obieramy z łupinek, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy.

Zmielone migdały wsypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli, skórkę pomarańczową, cukier puder. Wszystko zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy pomału całość przez 15-20 minut.

W osobnym garnku gotujemy biały ryż w posolonej wodzie.

Surowe żółtka jaj umieszczamy w kubku. I mieszając dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy migdałowej, mieszając całość. Następnie przelewamy żółtka do garnka z gorącą zupą – mieszamy, ale zupy już nie podgrzewamy.

Zupę migdałową podajemy gorącą, z dodatkiem łyżki ryżu na jedną porcję. Można całość udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową, sparzonymi wcześniej rodzynkami – jak kto lubi. Niektórzy przed podaniem dodają do zupy odrobinę mielonego cynamonu.

Zapraszam po inne tradycyjne przepisy wigilijne:

Kompot z suszu wigilijny
Kompot z suszu

 

Śledź w oleju lnianym
Śledź w oleju

 

piernik staropolski
Staropolski piernik świąteczny

 

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

 

pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami

 

Kasza z grzybami wigilijna
Kasza z grzybami

 

Makowiec z ciasta drożdżowego
Makowiec zawijany

Smacznego!

Ala


2 przemyślenia nt. „Zupa migdałowa

    1. Zupę migdałową najlepiej zrobić tuż przed podaniem. Słodkie mleko nie jest najwdzięczniejszym obiektem do podgrzewania, bo łatwo się przypala. Jeśli do tego za bardzo podgrzejemy zaciągniętą żółtkami zupę migdałowa, żółtka się zetną i będą pływać farfocle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *