Składniki:
- Mleko 3,2% – 1,5 litra;
- Migdały – 150 g;
- Cukier puder – 1 pełna łyżka;
- Skórka pomarańczowa – 2 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Żółtka jaj – 3 sztuki;
- Ryż – 100 g (masa ryżu surowego);
- Rodzynki, cynamon – opcjonalnie.
Zupa migdałowa – przygotowanie:
- Migdały zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy żeby się sparzyły.
- Następnie je odcedzamy, obieramy z łupinek, osuszamy na ręczniku papierowym i mielimy.
- Zmielone migdały wsypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli, skórkę pomarańczową, cukier puder. Wszystko zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy pomału całość przez 15-20 minut.
- W osobnym garnku gotujemy biały ryż w posolonej wodzie.
- Surowe żółtka jaj umieszczamy w kubku. I mieszając dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy migdałowej, mieszając całość.
- Następnie przelewamy żółtka do garnka z gorącą zupą – mieszamy, ale zupy już nie podgrzewamy.
- Zupę migdałową podajemy gorącą, z dodatkiem łyżki ryżu na jedną porcję.
- Można całość udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową, sparzonymi wcześniej rodzynkami – jak kto lubi.
- Niektórzy przed podaniem dodają do zupy odrobinę mielonego cynamonu.
- Zupa migdałowa na pewno przypadnie do gustu dzieciom.
Smacznego!
Ala