Składniki:
- Filety śledziowe solone – 5 sztuk;
- Śmietanka 12% – 500 ml;
- Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier – do smaku;
Zalewa:
- Woda – 2 szklanki;
- Ocet spirytusowy – 2 łyżki;
- Cebula – 3-4 sztuki;
- Ziele angielskie – 6 ziarenek;
- Liście laurowe – 3 sztuki;
- Cukier – 1/2 łyżeczki;
- Gorczyca – 1/4 łyżeczki.
Zupa śledziowa – przygotowanie:
- Zupę śledziową przygotowujemy dzień przed Wigilią.
- Cebule obieramy, kroimy w półtalarki.
- Pokrojone cebule zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, cukier, ziele angielskie, gorczycę.
- Zalewę gotujemy 10 minut, wyłączamy wlewamy ocet i odstawiamy do wystudzenia.
- Śledzie moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączamy je na ręczniku papierowym i kroimy w kawałki.
- Kawałki śledzi umieszczamy w zimnej zalewie octowej i schładzamy całość w lodówce przez kilka godzin.
- Następnie do zalewy ze śledziami dolewamy śmietanę, doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
- Zupę śledziową dostawiamy na noc do lodówki do przegryzienia.
- Zimną zupę śledziową podajemy w Wigilię z dodatkiem gorących ziemniaków.
Smacznego!
Ala