Zupa śledziowa

Zupa śledziowa

Składniki:

  • Filety śledziowe solone – 5 sztuk;
  • Śmietanka 12% – 500 ml;
  • Sok z cytryny, sól, pieprz, cukier – do smaku;

Zalewa:

  • Woda – 2 szklanki;
  • Ocet spirytusowy – 2 łyżki;
  • Cebula – 3-4 sztuki;
  • Ziele angielskie – 6 ziarenek;
  • Liście laurowe – 3 sztuki;
  • Cukier – 1/2 łyżeczki;
  • Gorczyca – 1/4 łyżeczki.

Zupa śledziowa – przygotowanie:

  • Zupę śledziową przygotowujemy dzień przed Wigilią.
  • Cebule obieramy, kroimy w półtalarki.
  • Pokrojone cebule zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, cukier, ziele angielskie, gorczycę.
  • Zalewę gotujemy 10 minut, wyłączamy wlewamy ocet i odstawiamy do wystudzenia.
  • Śledzie moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączamy je na ręczniku papierowym i kroimy w kawałki.
  • Kawałki śledzi umieszczamy w zimnej zalewie octowej i schładzamy całość w lodówce przez kilka godzin.
  • Następnie do zalewy ze śledziami dolewamy śmietanę, doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
  • Zupę śledziową dostawiamy na noc do lodówki do przegryzienia.
  • Zimną zupę śledziową podajemy w Wigilię z dodatkiem gorących ziemniaków.

zupa śledziowa

Smacznego!

Ala