Przepis na żurek wielkanocny – składniki:
- Woda po sparzeniu białej surowej kiełbasy – 2 litry;
- Rosół – 2 litry;
- Zakwas na żurek – ok. 600 ml (zależy to od mocy zakwasu);
- Boczek wędzony – 500 g;
- Cebula – 2 średnie;
- Czosnek – 6 ząbków
- Śmietanka – do zabielenia;
- Przyprawy – liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, sól, chrzan, majeranek;
- Do podania – biała kiełbasa, jajka na twardo.
Jak zrobić żurek wielkanocny:
- Do wody po sparzeniu białej kiełbasy dodajemy boczek wędzony, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego, gotujemy całość pomału (wywar powinien tylko mrugać) przez 1,5 – 2 godziny.
- Cebule drobno siekamy i rumienimy na maśle lub oleju, czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Do gotującego się wywaru dodajemy rosół, zrumienione cebule, czosnek, 2-3 łyżki tartego chrzanu, majeranek, zakwas – doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupę wyłączamy, zabielamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chrzanem, jeśli uznacie, że jest za mało ostra.
- Żurek podajemy najczęściej z białą kiełbasą i/lub jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!
Ala
Źródło przepisu:
Gessler. A.: “Smaki na 52 tygodnie”.