Sposób na kaczkę
Drób króluje w naszej kuchni od dawna i obok wieprzowiny jest najczęściej spożywanym przez Polaków mięsem. Dziś problemem nie jest znalezienie w sklepie różnych rodzajów drobiu, a o ile jeszcze do niedawna na stołach mogliśmy najczęściej znaleźć kurczaki, tak dziś bardzo często zostają one wypierane przez kaczki. Mięso kaczki ma bardzo charakterystyczny smak, a odpowiednio przyrządzona jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, bowiem mięso kaczki jest stosunkowo mało kaloryczne i posiada sporą zawartość białka, co docenią osoby aktywne fizycznie. Oczywiście wiele zależy od tego jak przygotowujemy kaczkę i jakie wybieramy do niej dodatki, jednak warto wiedzieć, że kaczka pozwala na bardzo dużą różnorodność w przygotowaniu, bowiem jej mięso jest na tyle uniwersalne, że można przyrządzać je na wiele różnych sposobów. Oczywiście nie musimy przygotowywać całej kaczki, bowiem w sklepach możemy łatwo dostać jej elementy, na przykład udka.
Udka można łatwo usmażyć na patelni lub zrobić na nich zupę i oba sposoby są często wykorzystywane, jednak jeśli chcemy by faktura mięsa była bardziej delikatna, a sama potrawa bardziej soczysta, warto przygotować potrawę w brytfannie.
Przygotowanie potrawy powinniśmy rozpocząć od oczyszczenia, czyli dokładnego umycia udek. Często udka posiadają warstwę tłuszczu znajdującą się przy najszerszej części. Jeżeli nie chcemy go w swoim daniu, możemy go śmiało odkroić, lecz nie wyrzucajmy go, ponieważ tłuszcz z kaczki jest zdrowy i bardzo aromatyczny. Dobrym pomysłem jest schowanie go do małego pojemnika i zamrożenie, a następnie wykorzystanie przy innej potrawie lub kiedy gotujemy zupę. Umyte udka możemy osuszyć ręcznikiem papierowym, choć nie jest to konieczne. Jeżeli zależy nam na tym aby potrawa posiada charakterystyczny, głęboki smak, warto przygotować marynatę do mięsa i dokładnie natrzeć nią udka. Marynata zawsze powinna być na bazie płynu, przy czym najczęściej wybiera się oliwę z oliwek lub oleje. W tym przypadku warto rozważyć wybór oleju słonecznikowego, ponieważ jego smak jest neutralny i nie zmieni smaku mięsa tak jak w przypadku oliwy z oliwek, która de facto bardzo dobrze komponuje się z rybami. Trzy łyżki oleju słonecznikowego łączymy z przyprawami, a to jakich przypraw użyjemy zależy już od nas. Należy jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy lepiej komponują się z wybranymi gatunkami mięsa i tak przy przygotowywaniu marynaty do kaczki warto wykorzystać rozmaryn, który dobrze jest wcześniej delikatnie rozetrzeć w dłoniach w celu uwolnienia aromatu. Poza rozmarynem należy dodać także sól i pieprz wedle uznania. Zwykle nie powinno się dodawać zbyt dużej ilości soli, ponieważ wysusza ona mięso, jednak ta marynata będzie płynna, więc nawilży ona mięso. Zaraz obok rozmarynu jednym z najchętniej wykorzystywanych ziół w kuchni Polskiej jest liść laurowy, więc i jego warto dodać. Jeżeli lubimy nieco ostrzejsze potrawy, dobrym pomysłem będzie dodanie do marynaty pół łyżeczki ostrej papryki. Nawet jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami, warto dodać choć odrobinę papryki, ponieważ sprawia ona, że smak staje się bardziej wyraźny.
Całość zalewamy czerwonym winem w ilości 150ml i dokładnie mieszamy. Rodzaj wina zależy od naszych upodobań smakowych, jednak najlepiej sprawdzają się wina wytrawne ze względu na małą zawartość smaku. Taką marynatą zalewamy udka i wstawiamy je do lodówki na minimum dwie godziny. Dobrym pomysłem jest przygotowanie marynaty wieczorem i zostawienie w niej udek na całą noc. Wówczas będą one bardziej soczyste i aromatyczne. Po minimum dwóch godzinach przekładamy całość do brytfanny, przy czym najlepiej sprawdza się emaliowana. W niej nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, ponieważ emaliowana powłoka sama w sobie zmniejsza ryzyko przywierania potraw, a dodatkowo nagrzewa się ona wolniej i bardziej stopniowo od powierzchni która nie została pokryta emalią. Ponad to warto wiedzieć, że emalia jest neutralna dla zdrowia i smaku, dlatego jeśli zależy nam na sprzęcie kuchennym za pomocą bez problemu przygotujemy smaczne i zdrowe potrawy, warto wybierać emaliowane brytfanny czy garnki. Taką brytfannę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopniu i pieczemy pod przykryciem przez 70 minut. Po upłynięciu tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalej przez 20 minut. Przez ten czas kaczka nabierze złotego koloru, a skórka zrobi się chrupiąca. Po zakończeniu gotowania warto jest wyłożyć udka na talerz lub deskę i pozwolić im dojść do siebie przez pięć minut. W tym czasie pory mięsa zamkną się, dzięki czemu wszystkie soki pozostaną wewnątrz.
Tak przygotowane mięso jest bardzo smaczne i delikatne, a fakt, że samo odchodzi od kości jedynie potęguje przyjemność z jedzenia. Dodatkowo należy wspomnieć, że jest ono zdrowo i mało kaloryczne, ponieważ poza trzema łyżkami oleju nie dodaliśmy żadnego tłuszczu. Kaczkę możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, przy czym najlepiej pasuje kasza gryczana. Udka z kaczki są także dobrą potrawą do przygotowania na romantyczny wieczór, a jeśli chcemy jeszcze bardziej uwydatnić walory smakowe, do przygotowanego posiłku możemy podać to samo wino, które zostało wykorzystane do stworzenia aromatycznej marynaty.
Przy współpracy z naczynia.olkusz.pl
Ale pysznie wygląda ta kaczka. Uwielbiam taki nieoczywisty drób 😉