Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Przepis na babkę z liśćmi laurowymi

Jakiś czas temu udało mi się poświęcić trochę czasu na poszukiwania nowych przepisów na Wielkanoc. I tak babka z liśćmi laurowymi znalazła się na pierwszym miejscu wśród przepisów do wypróbowania. Znalazłam ją w książce „Moja kuchnia w Paryżu” Davida Lebovitza (kupiłam tu i to w świetnej cenie).
Uwielbiam takie książki, które nie są jedynie zbiorem przepisów, lecz ciekawą kulinarną opowieścią. Do tego zdjęcia, z których pachnie jedzeniem, bez udziwnionej stylizacji potraw.

Miałam trochę problemu ze znalezieniem wawrzynu. Wprawdzie wykorzystać można do babki suszone liście laurowe, ale wiadomo, że świeże mają o wiele intensywniejszy aromat. Wawrzyn udało się wreszcie kupić mojej mamie w osiedlowym sklepiku.

Babkę tę zaliczam do grupy słodkości, po które chętniej sięgną dorośli. Jest cudownie aromatyczna, polecam miłośnikom ziołowych nut w deserach i zachęcam do kulinarnych eksperymentów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *