Kulinaria

Przepis na barszcz wigilijny

Przepis na barszcz wigilijny

Przepis na barszcz wigilijny

Postny barszcz czerwony to najpopularniejsza zupa wigilijna. Żeby tradycja postnej kolacji wigilijnej była zachowana, nie należy gotować go na mięsie. Odkąd buraki do barszczu zaczęłam piec w piekarniku, barszcz wigilijny wychodzi mi wyjątkowo aromatyczny i nie ustępuje takiemu gotowanemu na wołowinie. Warunkiem jest jednak to, żeby nie żałować ani włoszczyzny, ani buraków, grzybków suszonych, czy czosnku.

Barszcz w proszku jest dla mnie marną imitacją zupy, a podany na Wigilię, to już zupełna profanacja. Kolacja wigilijna jest tak wyjątkowa i wyczekana przez cały rok, że warto w jej przygotowanie włożyć więcej sił, czasu i serca. Atmosfera świąt budowana jest już przecież podczas przygotowywania się do nich.

Barszczowi postnemu towarzyszą zazwyczaj uszka, pierogi lub paszteciki z kapustą i grzybami. Pysznym dodatkiem do niego może też być kulebiak z kaszą i grzybami lub kapustą i grzybami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *