Przepis na barszcz wigilijny
Postny barszcz czerwony to najpopularniejsza zupa wigilijna. Żeby tradycja postnej kolacji wigilijnej była zachowana, nie należy gotować go na mięsie. Odkąd buraki do barszczu zaczęłam piec w piekarniku, barszcz wigilijny wychodzi mi wyjątkowo aromatyczny i nie ustępuje takiemu gotowanemu na wołowinie. Warunkiem jest jednak to, żeby nie żałować ani włoszczyzny, ani buraków, grzybków suszonych, czy czosnku.
Barszcz w proszku jest dla mnie marną imitacją zupy, a podany na Wigilię, to już zupełna profanacja. Kolacja wigilijna jest tak wyjątkowa i wyczekana przez cały rok, że warto w jej przygotowanie włożyć więcej sił, czasu i serca. Atmosfera świąt budowana jest już przecież podczas przygotowywania się do nich.
Barszczowi postnemu towarzyszą zazwyczaj uszka, pierogi lub paszteciki z kapustą i grzybami. Pysznym dodatkiem do niego może też być kulebiak z kaszą i grzybami lub kapustą i grzybami.